bitcoin is crashing

Kako bitcoin pada ispod 40.000 dolara, evo šta trebate znati prije nego što uložite u kriptovalute: ‘Mora vam biti udobno na ovakvim “ljuljačkama”

Tržište kriptovaluta, zajedno sa drugom rizičnijom imovinom, doživljava veliki udar.

Bitcoin je pao za 11% u posljednja 24 sata, prema CoinGecko. Postigavši ​​najniži nivo od avgusta, najveća kriptovaluta po tržišnoj vrijednosti pala je u petak ispod 40.000 dolara i trenutno se trguje na oko 38.378 dolara. Neki analitičari predviđaju da bi mogao pasti i niže.

Uz to, ether, drugi po veličini, pao je za 14% u istom vremenskom periodu. Trenutno se trguje oko 2.779 dolara.

Ovo dolazi jer Nasdaq i S&P 500 također trpe gubitke. Kriptovalute i dionice tehnologije padaju u isto vrijeme ovog mjeseca, pokazujući sve veću korelaciju između njih.
Osim toga, postoji zabrinutost zbog potencijala za više regulacije kriptovaluta u SAD-u, kao i zbog toga kad bi Federalne rezerve potencijalno povukle svoju monetarnu politiku kako bi to moglo uticati na cjelokupno tržište. Globalno, drugi regulatori se također fokusi

raju na tržišta kriptovaluta. U četvrtak je, na primjer, ruska centralna banka predložila zabranu korištenja i rudarenja kriptovaluta.

Ovaj pad nije neobičan za bitcoin; kriptovalute su poznate po svojoj volatilnosti. Čim cijene rastu, one mogu ponovo pasti. Zbog toga, stručnjaci kažu da je važno razmisliti možete li podnijeti uspone i padove prije ulaganja u bitcoin ili bilo koju drugu kriptovalutu.

“To je vrlo promjenjiva klasa imovine,” Anjali Jariwala, sertifikovani finansijski planer, ovlašteni računovođa i osnivač Fit Advisorsa, ranije je rekla za CNBC Make It. „Morate se osjećati ugodno na “ljuljačkama” i morate se osjećati ugodno kada gubite novac.”

Tolerancija rizika svakog investitora će varirati. Važno je razumjeti koliko možete lično istolerisati.

Za neke ljude, volatilnost “možda je u redu, to se može poklopiti s vašim apetitom za rizikom i vašom tolerancijom na rizik i vremenskim horizontom ulaganja”, rekao je Douglas Boneparth, sertifikovani financijski planer i predsjednik Bone Fide Wealtha, ranije za CNBC Make It. “Ali, još uvijek moraš živjeti s tim.” Drugi investitori možda preferiraju nešto stabilnije.

Bez obzira na vaš nivo tolerancije, finansijski stručnjaci upozoravaju da ova volatilnost čini bitcoin i druge kriptovalute rizičnijom investicijom od nečeg poput jeftinog indeksnog fonda, koji omogućava investitorima da kupe skup dionica odjednom, umjesto da se klade na jednu imovinu.

Ako ipak odlučite da investirate, “morate biti sigurni da je to novac koji zaista možete priuštiti da izgubite”, rekao je Jariwala.

Boneparth se slaže: „Budite veoma oprezni oko toga koliko izdvajate i razumijete šta možete da tolerišete, jer ako je 80% vaše neto vrijednosti vezano za bitcoin, a padne 30%, to je grub pad.”

Ovisno o tome šta si možete priuštiti, manja alokacija u bitcoinima može zaštititi sve potencijalne padove na tržištu.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.