Potrošači će moći da iskoriste svoja BTC sredstva i digitalnu imovinu za kupovinu nekretnina u SAD

Fintech startup Milo sa sjedištem u Majamiju predstavlja, kako tvrdi, prvu “kripto hipoteku” na svijetu. Digitalna banka će omogućiti kripto investitorima da iskoriste svoju digitalnu imovinu za kupovinu nekretnina u Sjedinjenim Državama.

U ovom trenutku, samo kupci koji žele koristiti Bitcoin (BTC) kao kolateral ispunjavaju uslove za Milo-ov 30-godišnji hipotekarni zajam. I američki i međunarodni kupci moći će koristiti uslugu za kupovinu nekretnina u Sjedinjenim Državama. Na Milovoj web stranici piše:

“Umjesto da prodajete svoj kripto za zajam kako biste se kvalifikovali za hipoteku, kripto hipoteka vam omogućava da iskoristite svoj kripto za ulaganje u nekretnine.” Milo je već odobrio neke kredite kao dio svoje faze ranog pristupa i očekuje da će usluga biti dostupna većini kandidata na listi čekanja u narednim mjesecima.

Ostaje nejasno koliko će BTC-a biti potrebno da se osigura zajam, ili nivo prekomjerne kolateralizacije potreban da bi se uravnotežila volatilnost digitalne imovine.

mortgage

Josip Rupena, izvršni direktor i osnivač Mila, rekao je da je ideja nastala kao odgovor na viđenje “bezbrojnih priča” o ljudima koji moraju da unovče svoj BTC da bi kupili nekretninu, da bi kasnije vidjeli kako vrijednost raste.

“Postojeći načini za kripto potrošače da pristupe kreditu za kuću ostavili su ih nenamjernim poreznim obavezama prodaje uz zajam ili još gore oportunitetni trošak povećanja vrijednosti njihove kriptovalute.”
Prema Milovim rečima, njegovo drugo hipotekarno rešenje za strane državljane već je dalo milione dolara kredita i imalo je podnosioce zahtjeva iz preko 63 zemlje. Omogućava klijentima koji nisu sa sjedištem u SAD-u da zatvore svoje stambene kredite na daljinu, bez potrebe da putuju u SAD ili u ambasadu.

Predstavljajući Rupenu na Sjevernoameričkoj bitcoin konferenciji u ponedjeljak, pro-kripto gradonačelnik Majamija Francis Suarez rekao je da je hipoteka na bitcoin „revolucionarno dostignuće“ za unapređenje američke dominacije u Bitcoin ekosistemu.

„Da bi postao prestonica kapitala, Majamiju su potrebne kompanije poput Mila koje su spremne na inovacije i ideje“, dodao je on. Milo nije prva kompanija koja se usmjerila na kriptohipoteku.

U augustu 2021. United Wholesale Mortgage je u pilot programu započeo testiranje vode za otplatu kripto hipoteke pomoću Ethera (ETH) i BTC-a. Međutim, do oktobra su odustali od svojih planova zbog regulatorne nesigurnosti. Milo je prikupio 6 miliona dolara početnog finansiranja od investitora, uključujući QED Investors, Metaprop i 10X Capital u januaru 2021. Rupena je radio u multinacionalnim kompanijama za investiciono bankarstvo Morgan Stanley i Goldman Sachs.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.