eter i bitkoin

Hoće li Ethereum dostići 10.000 dolara prije nego što Bitcoin dostigne 100.000 dolara?

Dvije najveće kriptovalute po tržišnoj kapitalizaciji mogle bi dostići velike prekretnice u 2022. ako budu cijenile način na koji su to činile u protekloj godini.

Najbolji “psi” na tržištu kriptovaluta su nesumnjivo Bitcoin (CRYPTO:BTC) i Ethereum (CRYPTO:ETH). Sigurno postoje jaki argumenti o mnogim manjim digitalnim valutama, posebno onima koje se ističu u područjima gdje Bitcoin i Ethereum trenutno nisu.

Međutim, sa kombinovanom tržišnom kapitalizacijom od više od 1,4 triliona dolara, dvije najveće valute predstavljaju više od polovine ukupne vrijednosti kripto-tržišta od 2,4 milijarde dolara. Drugim riječima, složite sve ostale kriptovalute na tržištu zajedno i one nisu tako velike kao kombinacija Bitcoin-Ethereum.

Sa ovako snažnom istorijom, lako je shvatiti zašto su investitori dvije najveće kriptovalute tolerantni na volatilnost i gledaju na sljedeće velike prekretnice. Na osnovu cijena od ponedjeljka ujutro, Bitcoin bi morao porasti za 95% da bi dostigao 100.000 dolara. Ethereum je u porastu od 144% sa 10.000 dolara.

Bitcoin je bliži prekretnici u narednoj rundi, ali to ne znači da će tamo stići prvi. Hajde da povećamo polje za igru ​​da vidimo koja će prekretnica najverovatnije biti pređena prva.

U korist Bitcoina

Uticaj na Bitcoin, u odnosu na mnoge druge denominacije na tržištu, prilično je dobro utvrđen. Sporo je razvijao svoju blockchain tehnologiju, ostavljajući ga u velikoj mjeri kao skladište vrijednosti za podmirivanja transakcija gdje je prihvaćen. Nedavno ažuriranje nada se da će to promijeniti, dajući mu fleksibilnost da napravi pritisak na decentralizovane finansije, uopšteno, i pametne ugovore, posebno u području u kojem je Ethereum dominantan i gdje mnogo manje i okretnije denominacije prave veliku buku .

Najveća prodajna tačka Bitcoina je to što je to industrijski standard kada su u pitanju kriptovalute. Mnogi ne-kripto investitori možda čak i ne shvataju da postoje bukvalno hiljade i stotine održivih alternativa za Bitcoin. Mnogo naprednih i živopisnih izvršnih direktora, uključujući Elona Maska, Jacka Dorseya i Michaela Saylora, uložili su značajne dijelove neaktivnog novca svoje kompanije u Bitcoin.

Ne vidite takvu vrstu podrške korporativnog rukovodstva za Ethereum. U stvari, Dorseyjev Block ograničava Square račune zainteresovane za izloženost kriptovalutama samo na trgovinu Bitcoinima.

Landryjev multikoncept operater restorana, hotela i kockarnica — nedavno je ažurirao klub i nagrade za lojalnost za svoje restorane. Kupci sada mogu vezati svoje nagradne bodove za cijenu Bitcoina. Teško je vidjeti da bilo koji veći operater ide ovim putem s bilo kojom drugom digitalnom valutom izvan Bitcoina.

U korist Ethereuma

Privlačnost Ethereuma jasna je iskusnijim kripto trgovcima. Uprkos tome što je imao otprilike polovinu tržišne kapitalizacije, Ethereum je prestigao Bitcoin po obimu trgovanja na najvećoj svjetskoj berzi u drugom tromjesečju. Ethereum, sa svojom programabilnom blockchain tehnologijom, već je srce koje kuca u više od 3.000 decentralizovanih aplikacija (dApps).

Velika šteta i za Bitcoin i za Ethereum je to što oni troše energiju za rudarenje i kretanje, također otkrivajući nedostatke u broju transakcija koje se mogu obraditi, kao i povezane troškove. Ethereumova migracija sa modela proof of work na proof of stake očekuje se da će biti završena u prvoj polovini sljedeće godine. To će pomoći da se umanji veliki broj briga oko toga. Ako mislite da je Ethereum sada popularan, zamislite kako će biti kada bude funkcionalniji kao brži i jeftiniji digitalni alat.

Konačno, najveći razlog da se kladite da će Ethereum dostići 10.000 dolara prije nego što Bitcoin dostigne 100.000 dolara je taj što ima zamah na svojoj strani. Bitcoin je porastao za 96% u prošloj godini, a ako ponovi taj niz, dostigao bi šest cifara do kraja sljedeće godine. Međutim, Ethereum je skočio 501% u protekloj godini.

Očigledno, prethodno razmijevanje nije pokazatelj kako će se budućnost odigrati, ali mlađi Ethereum je već uspješniji od Bitcoina na mnogo načina izvan igre tržišne kapitalizacije. Nema štete u kupovini oba i imati u svom portfoliu i Bitcoin i Ethereum. I dalje neki vjeruju da će Ethereum dostići 10.000 dolara prije nego što Bitcoin dostigne 100.000 dolara, čak i ako je potrebno nekoliko godina da se to dogodi.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.