vladimir putin

Vladimir Putin podržava rudarenje kriptovaluta uprkos tvrdoj liniji Banke Rusije

Predsjednik Vladimir Putin podržava prijedlog ruske vlade da oporezuje i reguliše rudarenje kriptovaluta, odbacujući prijedlog centralne banke da ga potpuno zabrani, tvrde tri osobe upoznate s tim.

Putin podržava prijedlog koji bi omogućio nastavak rudarenja, jer Rusija ima mnogo regiona sa viškom struje, uključujući Irkutsk, Krasnojarsk i Kareliju, rekli su ljudi, tražeći da ne budu identifikovani jer informacije nisu javne.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov odbio je da kaže kakav je Putinov stav i rekao je da je predsjednik naredio vladi i centralnoj banci da razrade svoje razlike.

Centralna banka nastavlja da se protivi rudarstvu iz ekoloških razloga i zato što stvara podsticaje za zaobilaženje propisa, saopštila je njena pres služba u odgovoru na pitanja.

Vladina pres služba nije odgovorila na zahtjev za komentar statusa razgovora.

Putinova pozicija je dobra vijest za industriju koja je u posljednje vrijeme pretrpjela brojne neuspjehe, uključujući potpunu zabranu Kine prošle godine i Kazahstan koji je ove sedmice privremeno isključio rudare, jer se zemlja suočila s nestankom struje. Rusija je 2021. godine postala treći najveći svjetski rudar kriptovaluta, nakon SAD-a i Kazahstana, prema podacima Univerziteta Cambridge objavljenim u oktobru.

Predsjednikova podrška, u kombinaciji s njegovim javnim komentarima ove sedmice, znače da će prijedlozi vjerovatno biti odobreni. Putin je u srijedu (26. januara) pozvao vladu i centralnu banku da uskoro postignu sporazum o tome kako regulisati kriptovalute.

“Ovdje također imamo određene konkurentske prednosti, posebno u takozvanom rudarstvu”, rekao je Putin tokom sastanka vlade, priznajući rizike povezane s kriptovalutama. “Mislim na višak električne energije i dobro obučeno osoblje koje je dostupno u zemlji.”

Iskopavanje Bitcoin-a, najvrijednije kriptovalute na svijetu, zahtijeva posebne kompjutere koji rade na rješavanju složenih šifriranih problema, a najveći operativni trošak za posao je struja.

Rusija ima niz regija koje imaju višak električne energije zbog obilnih zaliha iz hidroelektrana ili zato što su energetski intenzivna industrijska postrojenja iz sovjetskog doba zatvorena.

Vitaliy Borschenko, suosnivač ruskog majnera BitCluster, rekao je da su rudari pozvani da se pridruže radnoj vladinoj grupi nakon što je centralna banka objavila svoj izvještaj u kojem predlaže potpunu zabranu kriptovaluta.

„Većina ministarstava i agencija je protiv radikalnih mjera“, rekao je Borschenko.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.