australija

Australijske kripto berze gledaju na novi režim licenciranja s opreznim optimizmom

Australijske kripto berze su u velikoj mjeri pohvalile najnoviji predlog Ministarstva finansija da se kripto berze stave pod postojeći režim licenciranja za finansijske usluge, iako se neki brinu da bi to moglo da stavi kripto industriju u nezgodnu situaciju.

Australijske kripto berze pohvalile su planove australskog Trezora da reguliše razmjenu kriptovaluta prema već postojećim mjerama licenciranja finansijskih usluga.

U konsultativnom dokumentu od 16. oktobra, Ministarstvo finansija je predstavilo novi skup predloženih propisa koji predlažu regulisanje razmjene kriptovaluta prema postojećim pravilima o finansijskim uslugama, kao i uvođenje mnoštva novih smjernica za sve australijske firme koje se bave digitalnom imovinom.

Govoreći na Australian Financial Reviews Crypto Summitu 16. oktobra, pomoćnik australijskog trezora Stephen Jones rekao je da je novi režim fokusiran na tri primarne oblasti: pružanje okvira za rast industrije i inovacije, omogućavanje regulatorne sigurnosti dobavljačima kripto usluga i osiguravanje da svakodnevni potrošači i njihova imovina budu zaštićeni.

Caroline Bowler, izvršna direktorica BTC Marketsa, izjavila je da joj je drago što je postigla novu „ključnu prekretnicu“ u regulatornom procesu i smatra da su pravila pozitivan napredak za širu kripto industriju u Australiji.

To je sjajan sljedeći korak za australijsku ekonomiju. Digitalna imovina je očigledno budućnost finansijskih usluga. Imperativ je da zemlja drži korak sa našim međunarodnim kolegama sa čvrstim regulatornim okvirom,” rekao je Bowler.

Slično tome, Adrian Przelozny, izvršni direktor Independent Reserve, pohvalio je saveznu vladu na njenim preporukama za uvođenje snažnije regulative i promjene politike, rekavši da bi ovi novi prijedlozi mogli pomoći vraćanju povjerenja u kripto sektor.

Čvrsto vjerujemo da će ove promjene potaknuti ulaganja, pružiti sigurnost sektoru i na kraju povećati zaštitu potrošača.”

Adam Percy, generalni savjetnik Swyftxa, takođe se složio sa većinom prijedloga Trezora, rekavši da bi primarni fokus trebao biti osiguravanje da kripto investitori mogu bezbjedno pristupiti prednostima blockchain tehnologije, a da pritom i dalje ostavljaju prostor za inovacije.

Međutim, Jonathon Miller, generalni direktor Kraken Australia, rekao je da je zabrinut da će nova pravila strpati kripto industriju u nezgodnu situaciju.

Australija je sada u nesretnoj situaciji u kojoj je naša regulativa trajala jako dugo, tako da preuzimamo pristup ubacivanju kriptovaluta u postojeću regulativu o finansijskim uslugama”, rekao je Miller.

Ipak, Miller je priznao da je konsultativni dokument bio korak u pravom smjeru, posebno za pružanje prijeko potrebne regulatorne sigurnosti za kripto kompanije koje posluju na tlu Australije.

Zaostajemo za našim globalnim kolegama kada je u pitanju implementacija kripto okvira, tako da cijenim potrebu da imamo nešto lokalno kako bismo pružili sigurnost platformama poput naše”, dodao je.

Liam Hennessy, partner u Clyde & Co – međunarodnoj advokatskoj firmi koja je pomagala u procesu konsultacija – rekao je da najnoviji prijedlog Trezora “ima smisla” za australijsku kripto industriju.

Hennessy je objasnio da će nova pravila pomoći naciji da uhvati korak sa jurisdikcijama kao što je Evropska unija, koje su dalje u svojim naporima da bolje regulišu kriptovalute.

Pored toga, rekao je da režim licenciranja australijskih finansijskih usluga može biti prilično komplikovan, što znači da će lokalne berze kriptovaluta i pružaoci usluga digitalne imovine morati da počnu da pripremaju svoje aplikacije sada.

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.