australija vlada

Nova vlada Australije konačno signalizira svoj stav o kripto regulaciji

Australijski guverner Jim Chalmers rekao je da će njegova vlada poboljšati način na koji njihov sistem upravlja kripto imovinom i pružiti veću zaštitu potrošačima.

Tri mjeseca nakon što je izabrana na vlast, australijska laburistička stranka konačno je prekinula šutnju o tome kako planira pristupiti kripto regulaciji.

Jim Chalmers najavio je vježbu “mapiranje tokena”, što je bila jedna od 12 preporuka u prošlogodišnjem izvještaju Senata o “Australiji kao tehnološkom i financijskom centru”. Izveštaj je toplo pozdravila industrija koja je sa nestrpljenjem čekala da vidi da li će ga ALP vlada prihvatiti.

S ciljem da se provede prije kraja godine, očekuje se da će vježba mapiranja tokena pomoći „da se identifikuje kako kripto imovina i srodne usluge trebaju biti regulisane” i informisati o budućim regulatornim odlukama.

Cointelegraph razumije da će Ministarstvo financija takođe preduzeti rad na nekim drugim preporukama u bliskoj budućnosti, uključujući okvir za licenciranje za pružaoce usluga kripto imovine koji se bave kripto imovinom nefinansijskih proizvoda, odgovarajuće zahtjeve za zaštitu čuvanja kripto imovine potrošača i reviziju strukture kompanije u stilu decentralizovane autonomne organizacije (DAO).

U izjavi Jima Chalmersa, zajedno sa pomoćnikom blagajnika i ministrom za finansijske usluge Stephenom Jonesom i pomoćnikom ministra za konkurenciju, dobrotvorne organizacije i trezor dr. Andrewom Leighom, vlada predvođena albancem kaže da želi vladati “neregulisanim ” kripto sektorom.

„U ovom trenutku, kripto sektor je uglavnom neregulisan i moramo da uradimo nešto da bismo uspostavili ravnotežu kako bismo mogli da prihvatimo nove i inovativne tehnologije.

U saopštenju se navodi da je više od milion poreskih obveznika stupilo u interakciju sa kripto ekosistemom od 2018. godine, a ipak, “regulacija se bori da održi korak i prilagodi se sektoru kripto imovine”.

Političari su tvrdili da se prethodna vlada predvođena liberalima “petljala” u regulaciju kripto imovine preko kripto sekundarnih pružaoca usluga “a da prethodno nije razumjela šta se reguliše”.

“Vlada uzima ozbiljniji pristup rješavanju onoga što je u ekosistemu i koje rizike treba prvo razmotriti.”

U razgovoru za Cointelegraph, Michael Bacina, partner u Piper Alderman, rekao je da će vježba mapiranja tokena biti “važan korak” za premošćavanje značajnog jaza u obrazovanju unutar regulatora i kreatora politike.

Australija je sada iznad svoje klase u blockchain-u, ali vidjeli smo da regulatorna nesigurnost dovodi do toga da kompanije napuštaju Australiju”, rekao je.

“Razborna vježba mapiranja tokena koja pomaže regulatorima i kreatorima politike da dublje shvate aktivnosti koje žele regulisati i kako se tehnologija povezuje s tim aktivnostima treba pomoći da regulacija bude prikladna za svrhu i da podrži inovacije i radna mjesta u Australiji, istovremeno štiteći potrošače,” dodao je.

Caroline Bowler, izvršna direktorica BTC Marketsa, rekla je da ovaj potez odražava pozive mnogih u industriji na “proporcionalnu, odgovarajuću regulaciju” sektora.

“Dodatne prednosti mapiranja tokena su brojne. To će pružiti veću jasnoću investitorima u kripto; pomoći kompanijama u razvoju vlastitih inovacija zasnovanih na blockchainu; pružiti smjernice za razmjenu digitalnih valuta; kao i pomoći regulatorima u oblikovanju odgovarajućeg regulatornog režima,” ona je rekla.

Međutim, dr. Aaron Lane, viši predavač na RMIT Blockchain Innovation Hub, vjeruje da je vježba mapiranja tokena nešto poput taktike odlaganja laburističke vlade:

“Napredak je napredak – ali razočaravajuće je što nismo dalje na putu ka većoj regulatornoj sigurnosti za industriju i većoj zaštiti potrošača.”

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.