izrael

Izraelski sud presudio da vlasti mogu zaplijeniti kriptovalute u 150 novčanika koji se nalaze na crnoj listi

Preko 150 kripto novčanika stavljenih na crnu listu zbog navodnih veza sa finansiranjem terorističkih grupa sada može biti povučeno iz svih sredstava nakon presude izraelskog suda.

Prekršajni sud u Tel Avivu je navodno izdao presudu kojom se izraelskoj vladi dozvoljava da zaplijeni sve kriptovalute u više od 150 digitalnih novčanika koje je stavila na crnu listu zbog navodnog finansiranja terorističkih grupa.

Prema izvještaju lokalnih izraelskih medija od 18. decembra, izraelski ministar odbrane Benny Gantz kaže da je presuda suda od 15. decembra već omogućila vlastima da zaplijene dodatnih 33.500 dolara iz digitalnih novčanika povezanih s islamističkom militantnom grupom Hamas.

Prije sudske presude, izraelskim vlastima je bilo zakonski dozvoljeno da zaplijene samo digitalnu imovinu koja je direktno povezana s terorističkim aktivnostima, ali ne i dodatna sredstva u istim novčanicima. U decembru 2021. vlasti su zaplijenile 750.000 dolara iz novčanika.

De facto vladajuća vlast palestinskog pojasa Gaze od 2007. godine, Hamas je u cjelini ili djelomično klasifikovan kao teroristička organizacija od strane nekoliko zemalja i međunarodnih blokova uključujući Sjedinjene Države, Evropsku uniju, Izrael i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Počevši od januara 2019., Hamas je počeo da apeluje na svoje pristalice da šalju sredstva koristeći bitkoin kao sredstvo za borbu protiv sankcija i finansijske izolacije.

Gantz je 9. jula 2021. potpisao naredbu kojom se ovlašćuju sigurnosne snagame da zaplijene kripto račune koji su navodno povezani s militantnim krilom Hamasa.

U februaru su izraelske vlasti zaplijenile i 30 kripto novčanika sa 12 računa na berzi povezanih s Hamasom.

Tačna vrijednost zaplijenjene kripto imovine nije javno objavljena.

Pokazalo se da kripto ima relativno malu ulogu u prikupljanju sredstava za terorističke grupe. Početkom 2022. godine, analitička kompanija blockchain Chainalysis utvrdila je da se samo mali dio kripto sredstava koristi u kriminalnim aktivnostima.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.