kazahstan digital tenge

Centralna banka Kazahstana preporučuje postupno uvođenje CBDC-a između 2023-25

Kazahstanska centralna banka preporučila je da interni CBDC bude dostupan već 2023. godine uz postupno proširenje funkcionalnosti i uvođenje u komercijalni rad do kraja 2025. godine.

Kazahstan, treći najveći svjetski centar za rudarenje bitkoina nakon Sjedinjenih Država i Kine, pronašao je izvodljivost u pokretanju svoje digitalne valute centralne banke (CBDC), digitalne tenge (kazahstanska valuta). Narodna banka Kazahstana (NBK) otkrila je situaciju nakon završetka druge faze testiranja.

Krajem oktobra, izvršni direktor Binancea Changpeng’ CZ’ Zhao najavio je da će kazahstanski CBDC biti integrisan sa BNB Chain-om, blockchainom koji je izgradila kripto berza. Primarna motivacija zemlje za provođenje studija o CBDC-u bila je testiranje njenog potencijala za poboljšanje finansijske uključenosti, promovisanje konkurencije i inovacija u industriji plaćanja kao i povećanje globalne konkurentnosti zemlje.

Pilot istraživanje fokusirano na offline plaćanja i programiranje preporučilo je uključivanje učesnika na tržištu i infrastrukturnih igrača za različite scenarije i predložilo pojašnjavajući jezik koji će koristiti regulatori u zemlji. Najnoviji istraživački rad učvrstio je namjeru Kazahstana da uvede digitalni tenge. Grubi prevod tog izvještaja glasi:

“Uzimajući u obzir potrebu za tehnološkim poboljšanjima, pripremom infrastrukture, razvojem operativnog modela i regulatornog okvira, preporučuje se da se obezbijedi fazna implementacija u trajanju od tri godine.”

Kazahstanska centralna banka preporučila je da interni CBDC bude dostupan već 2023. godine uz postupno proširenje funkcionalnosti i uvođenje u komercijalni rad do kraja 2025. godine.

Kako su mnogi rusi prešli granicu u susjedne zemlje usred neizvjesnosti povezanih s ratom, Kazahstan je najavio legalizaciju mehanizma za pretvaranje kriptovaluta u gotovinu.

“Spremni smo da idemo dalje. Ako ovaj finansijski instrument pokaže svoju dalju relevantnost i sigurnost, sigurno će dobiti puno pravno priznanje”, rekao je predsjednik Kasym-Jomart Tokayev govoreći na međunarodnom forumu Digital Bridge 2022

Susjedna država Gruzija je takođe krenula u uvođenje novih kripto propisa kako bi postala globalni kripto hub.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.