kazahstan

Kazahstan razvija novi program za udruživanje kripto berzi sa bankama

Kako zemlje širom svijeta intenziviraju napore da privuku igrače iz kripto industrije, vlasti Kazahstana su pokrenule pilot program kako bi potaknule odabrane lokalne banke na partnerstvo s licenciranim kripto berzama.

U saopštenju, vlada zemlje je navela da berze koje su registrovane kod Međunarodnog finansijskog centra Astana (AIFC), finansijskog centra sa sjedištem u glavnom gradu Kazahstana Nur-Sultanu, ispunjavaju uslove za otvaranje računa kod brojnih lokalnih banaka.

Prema javnom registru Uprave za finansijske usluge Astane (AFSA), postoji određeni broj kotiranih kompanija sa “aktivnim” licencama, koje posluju “berzom”, “klirinškom kućom”, “ordinacijom za trgovinu digitalnom imovinom” i/ili “obezbjeđivanje/uređenje starateljstva.” To uključuje Bitfinex Securities Ltd., Upbit Eurasia Ltd., Biteeu Eurasia Ltd., ATAIX Eurasia Ltd., Xignal&MT Ltd. i Eurasia Blockchain Fintech Group Limited. Licence još nekoliko ovakvih kompanija su “suspendovane od strane učesnika”.

Kao dio svog plana za privlačenje kripto orijentisanih biznisa, formirana je posebna radna grupa za izradu pravila saradnje između kripto berzi i kazahstanskih banaka.

Grupa uključuje predstavnike Ministarstva za digitalni razvoj, inovacije i vazduhoplovnu industriju zemlje, Centralne Narodne banke Kazahstana, Agencije za regulaciju i razvoj finansijskih tržišta, Agencije za finansijski monitoring, Udruženja finansijera Kazahstana, AFIC-a, kao i predstavnici sektora bankarstva i digitalne imovine, navodi se u saopštenju.

Bagdat Musin, kazahstanski ministar za digitalni razvoj, inovacije i aero industriju, napomenuo je da kripto industrija ne uključuje samo rudarenje, već i kriptoaktivu, digitalnu valutu, digitalne novčanike i blockchain tehnologije, navodeći:

“Ovo je industrija koja, kao i druge industrije, može raditi za dobrobit zemlje i koristiti našoj privredi. Moramo pretvoriti razmjenu kriptovaluta u izvor prihoda i preći na sljedeći nivo razvoja finansijske tehnologije.”

Vladin zvaničnik je dalje tvrdio da,

“Neophodno je stvoriti punopravni ekosistem, tako da će se digitalna sredstva proizvedena od kazahstanske električne energije trgovati lokalnim kriptovalutama, a prihodi ostati u zemlji. Istovremeno, imamo odgovarajuću platformu, kao što je AIFC.”

Ranije ovog mjeseca, Kazahstanska narodna banka izjavila je da je “zainteresovana” za “prilike za inovacije” koje kriptoaktiva i decentralizovane finansije (DeFi) mogu “dati” vladi.

U međuvremenu, upravo ovog maja, AIFC je objavio da ga je posjetio izvršni direktor velike kripto berze Binance, Changpeng Zhao, koji se, između ostalog, “upoznao sa aktivnostima [AIFC]”.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.