uk

Vlada Velike Britanije najavljuje “snažnu” kripto regulaciju kao dio plana za borbu protiv ekonomskog kriminala

Fokus na kripto regulaciji bio je dio plana vlade Ujedinjenog Kraljevstva za borbu protiv ekonomskog kriminala, koji je uključivao i rješavanje sposobnosti organa za provođenje zakona da zaplijeni i pohrani imovinu.

Vlada Ujedinjenog Kraljevstva iznijela je planove za jačanje regulacije kripto imovine u svojim naporima da odgovori na ekonomski kriminal u zemlji.

U dokumentu o politici objavljenom 30. marta, Ministarstvo financija i unutrašnjih poslova Ujedinjenog Kraljevstva naveli su da planiraju “snažno” regulisati kripto u borbi protiv nezakonite upotrebe digitalne imovine. Fokus na regulaciji bio je dio vladinog plana u borbi protiv privrednog kriminala od 2023. do 2026., koji je takođe uključivao objedinjavanje “znanja i sposobnosti agencija za provođenje zakona” kako bi se pregledalo i ojačalo kako se kripto imovina uključena u sudske postupke može zaplijeniti i pohraniti.

“Ovi koraci će biti u skladu s našom ambicijom da Ujedinjeno Kraljevstvo postane privlačna destinacija za kriptoaktivu i inovacije kriptoaktive u svijetu”, navodi se u planu. “Ma koliko je izazovno, efikasna regulacija kriptoaktive koristi svima, uključujući i potrošače i firme.”

Dolazimo po korumpirane elite i kriminalce koji zloupotrebljavaju naš finansijski sistem.

Nove mjere najavljene danas za borbu protiv privrednog kriminala https://t.co/I4S4lYlwyx pic.twitter.com/zQU4VV6g6D

— Kancelarija unutrašnjih poslova (@ukhomeoffice) 30. marta 2023

Prema dokumentu o politici, vlada Ujedinjenog Kraljevstva je rekla da očekuje da će kriminalci prebaciti svoje kripto transakcije na “manje regulisane berze i usluge” u drugim jurisdikcijama. Državno tijelo za finansijsko ponašanje ili FCA – jedno od tijela koje stoji iza provođenja regulative kripto imovine – radiće sa svojim međunarodnim kolegama na razmjeni informacija u vezi s njihovim odgovorom na regulaciju i nadzor kripto imovine. Prema listu:

“Nacionalni centar za procjenu [Nacionalne agencije za kriminal] procjenjuje da su na osnovu procjena obima transakcija u Ujedinjenom Kraljevstvu, nezakonite transakcije kriptoaktive povezane s UK-om 2021. godine vjerovatno bile jednake najmanje 1,24 milijarde funti (~1% ukupne vrijednosti transakcije) sa realnom mogućnošću da su bile znatno veće.”

Kao dio svog plana djelovanja, vlada je saopštila da planira koordinaciju s različitim agencijama na implementaciji Pravila djelovanja Radne grupe za financijsku akciju, kao i donošenju Zakona o privrednom kriminalu i korporativnoj transparentnosti do kraja četvrtog kvartala 2023. godine. Ostali ciljevi bi uključivali poboljšanje komunikacije između FCA i kripto firmi u drugom kvartalu 2024.

Dok se čini da Ujedinjeno Kraljevstvo traži odgovor na kriptovalute na više frontova – od provođenja zakona do regulative – poreski obveznici u zemlji suočavaju se sa vlastitim obavezama prijavljivanja. Trezor Ujedinjenog Kraljevstva je 15. marta objavio izvještaj u kojem se najavljuje da će izmijeniti obrasce za samoprocjenu kripto imovine počevši od poreske godine 2024-25.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.