uk stablecoin

Velika Britanija ima novo ime za stabilne coine i novi zakon za regulaciju kriptovaluta

Prijedlog je još jedan talas priznanja za industriju bitcoina, kripto i digitalne imovine u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Velika Britanija je 25. oktobra krenula naprijed sa Zakonom o finansijskim uslugama i tržištima, ojačavajući svoju viziju za bitcoin i „sredstva digitalnog poravnanja“ u ovoj zemlji.

Predloženi prijedlog zakona predlaže “niz mjera za održavanje i unapređenje pozicije Ujedinjenog Kraljevstva kao globalnog lidera u finansijskim uslugama, osiguravajući da sektor nastavi da pruža usluge pojedincima i preduzećima širom zemlje”.

Prijedlog zakona ponovo potvrđuje namjeru Ujedinjenog Kraljevstva da postane globalni centar za kriptovalute, komentariše Lisa Cameron, članica parlamenta i predsjedavajuća Svestranačke parlamentarne grupe za kripto i digitalnu imovinu. U ekskluzivnom intervjuu za Cointelegraph tokom vikenda, objasnila je da je kriptovaluta na radaru zakonodavaca, iako je potrebno mnogo edukacije.

Prijedlog zakona se nadograđuje na postojeće mjere za proširenje regulative o stabilnim coinima i spominje “sredstva digitalnog poravnanja” (DSA) kao novi termin, udaljavajući se od upotrebe “kripto imovine”. Prema vladi Ujedinjenog Kraljevstva, “kripto imovina koristi neki oblik tehnologije distribuirane knjige (DLT)”, dok DSA uključuje stabilne coine, “s obzirom na njihov potencijal da se razviju u široko rasprostranjeno sredstvo plaćanja”.

Vlada Ujedinjenog Kraljevstva je ranije komentarisala da će postojati “paket mjera” čiji je cilj poboljšanje regulative i jasnoće oko blockchaina, kriptovaluta i bitcoina.

Na drugim mjestima, novi premijer, Rishi Sunak, takođe je izrazio interesovanje za određena područja kriptovaluta, kao što je njegova podrška stvaranju nezamjenjivog tokena Royal Mint.

uk stablecoin 1

Najmlađi lider koji je preuzeo dužnost u Downing Streetu broj 10 takođe je glasno podržavao digitalne valute centralne banke.

Priznavanje kripto i digitalne imovine kao finansijskih instrumenata tek treba da bude upisano u zakon. Prijedlog zakona mora proći ključne korake: Dom lordova će morati da odobri ili izmijeni zakon prije konačnog kraljevskog odobrenja od strane novog monarha, kralja Charlesa III.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.