us

Američki senatori ciljaju na kripto u nacrtu zakona kojim se nameću sankcije terorističkim grupama

 

Senatorica Elizabeth Warren ne predvodi optužbu za ovaj zakon koji povezuje kripto transakcije s terorizmom; dolazi od senatora Mitta Romnija, Marka Vornera, Majka Raundsa i Džeka Rida.
Dvostranačka grupa zakonodavaca u Senatu Sjedinjenih Država uvela je zakon koji ima za cilj suzbijanje uloge kriptovaluta u finansiranju terorizma, eksplicitno navodeći napad Hamasa na Izrael 7. oktobra.

U saopštenju od 7. decembra, senatori Mitt Romney, Mark Warner, Mike Rounds i Jack Reed rekli su da su uveli Zakon o sprječavanju finansiranja terorizma. Nacrt zakona bi proširio američke sankcije na stranke koje finansiraju terorističke organizacije kriptovalutom ili fiatom. Prema riječima senatora Romneyja, zakon bi omogućio američkom ministarstvu finansija da se bori za “nastajuće prijetnje koje uključuju digitalnu imovinu” nakon napada 7. oktobra, kao i akcija terorističke grupe Hezbolah.

„Od ključnog je značaja da Ministarstvo finansija ima neophodne alate za borbu protiv terorizma i za borbu protiv modernih prijetnji“, rekao je senator Rounds. „Zakon o sprječavanju finansiranja terorizma poduzima razumne korake ka iskorijenjivanju terorizma sankcionisanjem stranih finansijskih institucija i stranih kompanija za digitalnu imovinu koje im pomažu u činjenju ovih gnusnih djela.”
Predlog zakona na 10 stranica uključivao je odredbe koje omogućavaju američkom trezoru da zabrani transakcije sa „fasilitatorom transakcija stranih digitalnih sredstava“ koji je naveden kao sankcionisani entitet. Ured Trezora za kontrolu strane imovine sankcionisao je kripto operatera sa sjedištem u Gazi 18. oktobra i dodao državljane Sjeverne Koreje na svoju listu zbog korištenja miksera kriptovaluta za pranje sredstava.

Prijedlog zakona koji su predložili senatori je došao jer su mnogi američki zakonodavci otvoreno govorili o navodnoj ulozi kriptovaluta u finansiranju terorističkih grupa. U oktobru, otprilike sedmicu nakon što je Hamas napao Izrael, senatorka Elizabeth Warren i više od 100 poslanika potpisali su pismo u kojem su pozvali na akciju za “smisleno suzbijanje nezakonitih kripto aktivnosti” koje se koriste za finansiranje takvih organizacija.

Warren je na saslušanju 6. decembra tvrdila da je Sjeverna Koreja finansirala otprilike polovinu svog raketnog programa koristeći “prihod od kripto kriminala”. Blockchain analitička firma Elliptic obavijestila je u oktobru da “nema dokaza” da je Hamas primio značajnu količinu kripto donacija za finansiranje svojih napada.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.