fbi

FBI upozorava na 6 Bitcoin novčanika povezanih sa Sjevernom Korejom i poziva na oprez

 

Iako su ljudi poput Lazarus grupe ukrali kriptovalute vrijedne milijarde dolara, tehnologija javne knjige otežava im “pranje” sredstava jer se mogu pratiti i blokirati.

Federalni istražni biro Sjedinjenih Država (FBI) je označio šest Bitcoin novčanika povezanih s hakerskom grupom Lazarus koju podržava sjevernokorejska država. Šest novčanika sadrži 1.580 BTC vrijednih 40 miliona dolara za koje se vjeruje da su prikupljeni raznim hakovima za kriptovalute tokom prošle godine.

FBI je u svojoj istrazi otkrio da je Lazarus Group prebacio približno 1.580 BTC povezanih s nekoliko sumnjivih kripto podviga. Ova sredstva se trenutno nalaze na sljedećim Bitcoin adresama:

3LU8wRu4ZnXP4UM8Yo6kkTiGHM9BubbyiG

39idqitN9tYNmq3wYanwg3MitFB5TZCjWu

3AAUBbKJorvNhEUFhKnep9YTwmZECxE4Nk

3PjNaSeP8GzLjGeu51JR19Q2Lu8W2Te9oc

3NbdrezMzAVVfXv5MTQJn4hWqKhYCTCJoB

34VXKa5upLWVYMXmgid6bFM4BaQXHxSUoL

FBI je upozorio kripto kompanije da bi kretanje sredstava povezanih sa zloglasnom sjevernokorejskom hakerskom grupom moglo biti znak da žele prodati. Federalna istražna agencija savjetovala je kripto kompanije da paze na šest BTC novčanika i koriste blockchain podatke za praćenje bilo kakvog kretanja sredstava.

Subjekti u privatnom sektoru trebali bi ispitati podatke sa blockchaina povezane s ovim adresama i biti oprezni u zaštiti od transakcija koje su direktno sa adresama ili su izvedene iz njih.”

Sjevernokorejska hakerska grupa aktivno je bila uključena u višestruke kripto-povezane podvige tokom godina, krađu milijardi dolara vrijedne kripto imovine. Nedavni izvještaj TRM Labs-a sugeriše da su sjevernokorejski hakeri ukrali skoro 2 milijarde dolara u kriptovalutama od 2018. Grupa je bila najaktivnija 2022. godine, nakon što su samo prošle godine ukrali kripto imovinu u vrijednosti od skoro milijardu dolara.

2022. godine doživjele su neke od najvećih eksploatacija decentralizovanih finansija (DeFi), a Lazarus Group je identifikovan kao glavni um iza Harmonyjevog Horizon bridge-a i Sky Mavis-ovog hakovanja od 625 miliona dolara sa bočnog lanac Ronin Bridge povezanog s Ethereumom.

Iako su se eksploatacije povezane s kriptom zbog ranjivosti koda na platformama i protokolima povećale zbog sofisticiranosti metoda koje koriste ovi hakeri, blockchain tehnologija i dalje otezava eksploatatorima da operu ili premjeste svoje nezakonito stečene dobitke zbog javne knjige koja omogućava praćenje kretanja ovih sredstava.

Agencije za provođenje zakona poput FBI-a, zajedno sa kripto kompanijama, radile su zajedno u nekoliko navrata u prošlosti kako bi zamrznule sredstva povezana s takvim eksploatacijama. Ranije u februaru ove godine, Huobi i Binance zamrznuli su kriptovalute u vrijednosti od 1,4 miliona dolara povezane sa Sjevernom Korejom. Slično tome, 63 miliona dolara vrijedna imovina povezana sa hakom Harmony Bridgea takođe je zamrznuta putem kripto berzi.

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.