binance

Binance je pomogao američkim vlastima da zamrznu 4,4 miliona dolara povezanih sa sjevernokorejskim organizacijama za sajber kriminalom

Nakon „zakonito uručenih naloga“, Binance je radio na označavanju računa i vezivanju sredstava.

Kripto berza Binance je otkrila da je “pomogla američkom provođenju zakona” u zapljeni kripto imovine u vrijednosti od 4,4 miliona dolara koja je povezana sa sjevernokorejskim sindikatima kibernetičkog kriminala.

U tvitu od 25. maja, Binance je rekao da je preko svog tima Binance Investigations sarađivao sa organima za provođenje zakona u Sjedinjenim Državama kako bi spriječio “nezakonite aktivnosti stvaranja prihoda” četiri sada sankcionisana entiteta u Sjevernoj Koreji.

„Proaktivno smo preduzeli mjere protiv naloga povezanih sa ovim osobama prije više od godinu dana, u skladu sa zakonito uručenim nalozima i u saradnji sa organima za sprovođenje zakona“, saopštila je firma.

binance 1

Upitan da li kompanija ima više zajedničkih napora u radu, glasnogovornik Binancea rekao je da kompanija “kontinuirano prati našu platformu za zločeste aktere nacionalne države i sarađuje sa organima za provođenje zakona.”

U saopštenju Kanceclarije za kontrolu strane imovine Ministarstva finansija od 23. maja objavljeno je da su sankcionisana četiri subjekta i jedan pojedinac koji su bili uključeni u “zlonamjerne sajber aktivnosti koje podržavaju vladu Demokratske Narodne Republike Koreje (DNRK).

Četiri entiteta su kompanija Chinyong Information Technology Cooperation Company, Univerzitet za automatizaciju Pjongjanga, 110. istraživački centar i Biro za tehničko izviđanje.

Vjeruje se da Chinyong održava “radnu snagu od hiljada visokokvalifikovanih IT radnika širom svijeta” koji imaju zadatak da ostvare “prihod koji doprinosi njegovim nezakonitim programima oružja za masovno uništenje i balističkih projektila”, navodi Ministarstvo finansija.

Ovi radnici koriste lažne ili ukradene identitete kako bi se prijavili za inostrane IT poslove, uključujući poslove vezane za tehnologiju i kriptovalute, a zatim peru uplate u DNRK putem kripto berzi.

Jedna osoba, Kim Sang Man (Kim), takođe je obuhvaćena sankcijama OFAC-a i za koju se „pretpostavlja da je umiješana u isplatu plata članovima porodice Chinyongovih prekomorskih radničkih delegacija DNRK-a“ i da je primio 2 miliona dolara u kriptu za prodaju IT opreme timovima povezanim sa DNRK-om u Kini i Rusiji.

Prema Ministarstvu financija, Biro za tehničko izviđanje „vodi razvoj ofanzivnih sajber taktika i alata u DNRK-u i upravlja s nekoliko odjela, uključujući ona povezana s Lazarus grupom“.

Lazarus grupa je izvršila raciju na nekoliko kripto/blokčejn projekata tokom poslednjih godina. Vjeruje se da je odgovoran za hakiranje od 620 miliona dolara na Ronin Bridgeu Axie Infinityja u martu 2022.

binance 2

Izvršni direktor Binancea Changpeng Zhao otkrio je krajem aprila da je firma povratila 5,8 miliona dolara od Lazarus grupe nakon što je uočila neke od nezakonito stečenih dobitaka koji se prenose putem berze.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.