eNaira

Nigerija postaje prva afrička država koja je uvela digitalnu valutu

Nigerijska centralna banka je u februaru zabranila bankama i finansijskim institucijama da obavljaju transakcije ili rade u kriptovalutama, rekavši da predstavljaju prijetnju finansijskom sistemu.

Centralna banka Nigerije pridružila se rastućoj listi tržišta u razvoju koja se klade na digitalni novac kako bi smanjila troškove transakcija i povećala učešće u formalnom finansijskom sistemu.

„Nigerija je postala prva zemlja u Africi i jedna od prvih u svijetu koja je uvela digitalnu valutu svojim građanima“, rekao je predsednik Muhammadu Buhari u televizijskom govoru na predstavljanju u Abudži, glavnom gradu.

„Usvajanje digitalne valute centralne banke i njene osnovne tehnologije, nazvane blockchain, može povećati bruto domaći proizvod Nigerije za 29 milijardi dolara u narednih 10 godina.

Međunarodni monetarni fond predviđa da će BDP za najveću afričku ekonomiju biti 480 milijardi dolara u 2021.
Izdavanje digitalne valute, eNaira
Od lansiranja eNaira platforme, ova platforma je imala više od 2,5 miliona posjeta dnevno, sa 33 banke integrisane u platformu, 500 miliona c (1,2 miliona dolara) uspješno iskovanih i više od 2.000 klijenata, rekao je guverner centralne banke Godwin Emefiele na predstavljanju .

Digitalne valute centralne banke, ili CBDC, su nacionalna valuta – za razliku od njihovih kripto pandana, kao što su Bitcoin i Ethereum, koji su djelimično cijenjeni, zato što nisu vezani za fiat valutu. eNaira će dopuniti fizičku nairu, koja je ove godine oslabila 5,6% uprkos naporima centralne banke da stabilizuje valutu.

„ENaira i fizička naira imaće istu vrijednost i uvijek će se razmjenjivati ​​po jednoj nairi za jednu eNairu“, rekao je Emefiele.

Očekuje se da će digitalna valuta podstaći prekograničnu trgovinu i finansijsku uključenost, učiniti transakcije efikasnijim, kao i poboljšati monetarnu politiku, navodi centralna banka.

„Uporedo sa digitalnim inovacijama, CBDC mogu podstaći ekonomski rast kroz bolje ekonomske aktivnosti, povećati doznake, poboljšati finansijsku uključenost i učiniti monetarnu politiku efikasnijom“, rekao je Buhari. Digitalni novac takođe može „pomoći da se mnogo više ljudi i preduzeća premjesti iz neformalnog u formalni sektor, čime se povećava poreska osnovica zemlje“, rekao je on.

Centralna banka Nigerije je u avgustu odabrala Bitt Inc. kao tehničkog partnera da pomogne u stvaranju valute koja je prvobitno trebalo da bude uvedena 1. oktobra.

Nigerija se pridružuje Bahamima i Centralnoj banci Istočnih Kariba među prvim na svijetu koje su uvele nacionalne digitalne valute. Kina je ranije ove godine lansirala pilot verziju svog „digitalnog renminbija“. U Africi, zemlje od Gane do Južne Afrike testiraju digitalne oblike svog zakonskog sredstva plaćanja kako bi omogućile brže i jeftinije transakcije novca, bez gubitka kontrole nad svojim monetarnim sistemima.

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.