india

Indija, Nigerija i Tajland su na vrhu Chainalysis-ovog Globalnog indeksa usvajanja kriptovaluta

 

Predstojeći Chainalysisov Globalni indeks usvajanja kriptovaluta ukazuje da šira azijska regija podstiče usvajanje kriptovalute.

Indija, Nigerija i Tajland rangirani su kao prve tri zemlje u Chainalysis-ovom „Globalnom indeksu usvajanja kriptovaluta 2023.“, a zemlje s nižim srednjim dohotkom (LMI) prednjače u usvajanju kriptovaluta.

Ova analitička blockchain kompanija objavila je izvod iz izvještaja koji pokazuje da centralna i južna Azija i šire regije Okeanije dominiraju na vrhu indeksa, sa šest od 10 najboljih zemalja u ovom dijelu svijeta.

india1

Indeks naglašava da je svjetska kriptovaluta u cjelini u padu nakon implozije FTX-a 2022. Međutim, zemlje nižeg srednjeg dohotka, identifikovane prema klasifikaciji nacija prema bogatstvu Svjetske banke, pokazale su najsnažniji oporavak kriptovaluta u proteklih 12 mjeseci.

Zapravo, LMI je jedina kategorija zemalja čija je ukupna usvojenost i dalje iznad onoga što je bila u trećem kvartalu 2020., neposredno prije najnovijeg bikovskog tržišta.”

Chainalysis nastavlja naglašavajući brojne obećavajuće aspekte koji se mogu izvesti iz ovih podataka, naglašavajući da nacije u kategoriji LMI obično imaju rastuće industrije i stanovništvo i čine više od 40% svjetske populacije.

Ako su zemlje LMI budućnost, onda podaci ukazuju da će kripto biti veliki dio te budućnosti.”

Izvod takođe sugeriše da institucionalno usvajanje koje pokreću organizacije u zemljama s visokim dohotkom sve više raste uprkos dugotrajnom medvjeđem tržištu. Izvještaj takođe predviđa potencijalno usvajanje kriptovaluta “odozdo prema gore i odozgo prema dole” gdje ova imovina služi potrebama korisnika iz zemalja s visokim bogatstvom i zemalja u razvoju.

india2

Indija je i dalje najveće tržište kriptovaluta u regionu i prednjači u usvajanju na lokalnom nivou, prema indeksu. Takođe je postalo drugo najveće kripto tržište po sirovom procijenjenom obimu transakcija na globalnom nivou, ispred ostalih velikih ekonomija.

Chainalysis takođe bilježi jedinstveni porez u Indiji koji se odbija u startu i koji se primjenjuje na transakcije kriptovalutama, koji zahtijeva naplatu poreza od 1% za sve transakcije koje se moraju odbiti od korisničkog bilansa u vrijeme trgovine da bi ona mogla biti obavljena.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.