filipini

Izvršni direktor Filipinskog Blockchain Council-a vidi usvajanje kriptovaluta kao lančanu reakciju

Donald Lim vjeruje da blockchain i Web3 projekti imaju “priliku za procvat” u zemlji.

Prema Donaldu Limu, osnivaču Blockchain Council of the Philippines (BCP), Filipini imaju sve sto je potrebno za mainstream kripto i blockchain usvajanje. U intervjuu za Cointelegraph, Lim je podijelio svoja razmišljanja o potencijalu zemlje za usvajanje kriptovaluta i objasnio zašto vjeruje da blockchain projekti mogu potencijalno uspjeti u zemlji.

Lim je rekao za Cointelegraph da je BCP prepoznao da se svijet kreće prema Web3, organizovao događaj pod nazivom Philippine Blockchain Week i otkrio da postoji čitav ekosistem u zemlji koji želi da „pronađe svoje mjesto u ovom svijetu“. On je objasnio:
“Čvrsto osjećamo da možemo biti glavni grad azijskog blockchaina. Shvatili smo da imamo tehničko znanje, veoma smo mladi, imamo srednju starost od 25 godina, a u smislu usvajanja, možemo se brzo prilagoditi, kao što se desilo sa Axie Infinity.

Godine 2021. igranje igrica za zaradu (P2E) blockchain igra Axie Infinity postala je popularna na Filipinima. Procjene su pokazale da 40% baze igrača igre dolazi iz zemlje u razvoju. Prema Limu, ovo je u zemlju uvelo mnogo Web3 koncepata, kao što je kreiranje kripto novčanika.
Od tada, izvršni direktor BCP-a je rekao da postoji veliko interesovanje globalnih igrača da uspostave svoje projekte u zemlji. “Vidjeli smo da širom svijeta postoji mnogo međunarodnih organizacija koje žele da prodru na Filipine”, rekao je.

Prema Limovim riječima, ove bi organizacije mogle procvjetati u zemlji, ne samo zbog demografije, već i zbog stava vlade o kripto i blokčejnu. On je objasnio: „Imamo otvorenu vladu, rekao bih. Nemamo vladu koja nas želi ugasiti. Stoga smatramo da svaki blockchain projekat ili Web3 projekat ima sve mogućnosti da procvjeta u zemlji.”
Dana 8. juna, Cointelegraph je razgovarao sa Ethanom Roseom, osnivačem Pouch-a — usluge novčanika koja podržava Bitcoin Lightning Network na Filipinima. Prema Roseu, uspio je uključiti preko 400 preduzeća u zemlji da prihvate Bitcoin plaćanja.
Uprkos nedavnom uključivanju filipinskih trgovaca u Bitcoin i kriptovalute, Lim vjeruje da je mogućnost života na Filipinima koristeći samo Bitcoin ili kriptovalute još uvijek daleko.

“Ne mislim da bi se to realno dogodilo u skorije vrijeme […], ali kripto će uvijek biti opcija”, rekao je. Međutim, izvršna vlast također vjeruje da je “samo pitanje vremena kada će sve ove grudve snijega postati nešto veće”.
Izvršna vlast je naglasila da bi se to moglo dogoditi četiri ili pet godina nakon što kompletna infrastruktura sazri. To znači da se kripto neće koristiti samo za plaćanja, već i za kupovinu nepromjenjivih tokena, ulazak u metaverzum i druge aktivnosti.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.