google

Google ulaže 300 miliona dolara u AI firmu koju je prethodno finansirao Sam Bankman-Fried

Članovi Crypto Twitter-a spekulišu da li će Bankman-Fried i FTX dobiti prijavljenih 530 miliona dolara uloženih u Anthropic kako bi isplatili FTX kreditore.

Google Cloud je navodno uložio 300 miliona dolara u startap firmu Anthropic koja se bavi umjetnom inteligencijom (AI), koja je takođe dobila preko 500 miliona dolara sredstava od bivšeg izvršnog direktora FTX-a Sama Bankman-Frieda oko šest mjeseci prije nego što je FTX katastrofalno propao.

Dok je cifru od 300 miliona dolara objavio Financial Times 4. februara, Anthropic je istog dana potvrdio investiciono partnerstvo sa Google Cloudom uprkos tome što nije otkrio nikakve brojke:

google 1

U istoj objavi, Anthropic je takođe potvrdio da su prethodno prikupili kapital od Bankman-Frieda i bivše izvršne direktorice Alameda Research Caroline Ellison, između ostalih, u krugu prikupljanja sredstava iz serije B:

“Kolo serije B vodio je Sam Bankman-Fried, izvršni direktor FTX-a. U krugu su takođe učestvovali Caroline Ellison, Jim McClave, Nishad Singh, Jaan Tallinn i Centar za istraživanje novih rizika (CERR).“

Napori prikupljanja sredstava koje je vodio Bankman-Fried dogodili su se u aprilu 2022. godine, navodi Crunchbase.

Nedavna objava The New York Timesa objavila je da je od prikupljenih 580 miliona dolara, oko 530 miliona dolara došlo od Bankman-Frieda i njegovih bivših poslovnih partnera.

Ali neki smatraju da je ta brojka i veća.

Jedan kreditor FTX-a vjeruje da bi Bankman-Friedov udio u kompaniji AI mogao biti čak 1,1 milijardu dolara. Međutim, povjerilac nije precizirao cifru.

Drugi članovi Crypto Twitter zajednice takođe nagađaju da li će Bankman-Friedov udio biti iskorišten za otplatu ogromne gomile dugova koje je FTX akumulirao iz njihovih nedavnih kontroverzi.

Što se tiče partnerstva, Anthropic će sada koristiti Google Cloud GPU i TPU klastere za obuku, proširenje i implementaciju svog AI chatboxa, nazvanog “Claude” – slično onom OpenAI ChatGTP-a.

Google Cloud je dobio oko 10% udjela u Anthropic-u, prema Financial Timesu.

Iako ostaje da se vidi odakle će biti najveći dio duga u slučaju FTX stečaja, Bankman-Fried se lično izjasnio da nije kriv za svih osam optužbi za prevaru i zavjeru koje su podignute 3. januara.

Bankman-Fried trenutno ostaje u kućnom pritvoru u kući svojih roditelja u Kaliforniji do datuma suđenja, koje je zakazano za 2. oktobar 2023. godine.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.