72

Bitcoin dostigao rekord iznad 72.000 dolara u trenutku kad Velika Britanija otvara vrata proizvodima kojima se trguje na kripto berzi

Ovaj potez britanskih regulatora uslijedio je nakon što su njihove američke kolege odobrile prve promptne fondove kojima se trguje na berzi Bitcoina.
Cijene Bitcoina su u ponedjeljak porasle i dosegle novi rekord iznad 72.000 dolara, nakon što je britanska finansijska organizacija objavila da će dozvoliti berzama da po prvi put izlista proizvode kojima se trguje na berzi povezanim sa kriptovalutama.

Uprava za finansijsko ponašanje je u obavještenju od ponedjeljka rekla da se neće protiviti zahtjevima priznatih investicionih berzi za stvaranje tržišnog segmenta koji se nalazi u Velikoj Britaniji za kriptovalute kojima se trguje na berzi ili ETN-ove.

Berze bi trebale da osiguraju da imaju dovoljne kontrole, tako da trgovanje bude uredno i da se profesionalnim investitorima pruži odgovarajuća zaštita. Moraju ispuniti sve zahtjeve režima listinga u Ujedinjenom Kraljevstvu, izdavanja prospekta kao i tekućeg objavljivanja.

Cijena Bitcoina je porasla za preko 3% na 72.211,51 dolara oko 6:50 ujutro po istočnom vremenu, dostigavši novi rekord svih vremena. Od tada se malo povukao i vratio se ispod 71.830,13 dolara u 7:15 ujutro po istočnom vremenu.

Ethereum se popeo za više od 2%, na 4.041,23 dolara.

Londonska berza je u ponedjeljak prihvatila izjavu FCA, navodeći u zasebnom saopštenju da će prihvatiti zahtjeve za prijem Bitcoina i Ethereum ETN-a od drugog kvartala ove godine.

FCA je pojasnila da će samo profesionalni investitori moći kupiti ETN-ove. Ujedinjeno Kraljevstvo trenutno ne dozvoljava maloprodajnim investitorima da kupuju kripto-povezane ETN-ove ili derivate, jer kaže da su previše rizični za potrošače.

FCA je saopštila da i dalje vjeruje da su cETN-ovi — kripto-ETN-ovi — i kripto derivati „neprikladni za maloprodajne potrošače zbog štete koju predstavljaju“.
Napominje: “Kao rezultat toga, zabrana prodaje cETN-a (i kripto derivata) maloprodajnim potrošačima ostaje na snazi.”

FCA je dodala da „nastavlja podsjećati ljude da su kriptosredstva visokog rizika i uglavnom neregulisana. Oni koji investiraju trebali bi biti spremni izgubiti sav svoj novac.”

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.