crypto mistakes

Sedam najčešćih grešaka koje prave kripto trgovci i investitori

Tržišta kriptovaluta su dovoljno nestabilna i bez jednostavnih grešaka koje se ako obratimo pažnju lako mogu izbjeći.

Ulaganje u kriptovalute i digitalnu imovinu sada je lakše nego ikada prije. Online brokeri, centralizovane berze, pa čak i decentralizovane berze daju investitorima fleksibilnost da kupuju i prodaju tokene bez prolaska kroz tradicionalnu finansijsku instituciju i bez velikih naknada i provizija koje dolaze uz njih.

Kriptovalute su dizajnirane da rade na decentralizovan način. To znači da, iako su one inovativni put za globalne ravnopravne transfere vrijednosti, ne postoje uključeni pouzdani organi koji mogu garantovati sigurnost vaše imovine. Vaši gubici su vaša odgovornost onog trenutka kada preuzmete svoju digitalnu imovinu na čuvanje.

Ovdje ćemo istražiti neke od najčešćih grešaka koje čine investitori i trgovci kriptovalutama i kako se možete zaštititi od nepotrebnih gubitaka.

crypto mistakes 1

Gubitak ključeva

Kriptovalute su izgrađene na blockchain tehnologiji, obliku tehnologije distribuirane knjige koja nudi visok nivo sigurnosti za digitalnu imovinu bez potrebe za centralizovanim čuvarom. Međutim, ovo stavlja teret zaštite na vlasnike sredstava, a sigurno pohranjivanje kriptografskih ključeva u vaš novčanik digitalne imovine sastavni je dio toga.

Na blockchainu, digitalne transakcije se kreiraju i potpisuju korištenjem privatnih ključeva, koji djeluju kao jedinstveni identifikator za sprječavanje neovlaštenog pristupa vašem kripto novčaniku. Za razliku od lozinke ili PIN-a, ključeve ne možete resetovati ili povratiti ukoliko ih izgubite. Zbog toga je izuzetno važno čuvati svoje ključeve na sigurnom, jer bi njihov gubitak značio gubitak pristupa svim digitalnim sredstvima pohranjenim u tom novčaniku.

Izgubljeni ključevi su među najčešćim greškama koje prave kripto investitori. Prema izvještaju Chainalysis-a, od 18,5 miliona Bitcoin (BTC) koji su do sada iskopanih, preko 20% je izgubljeno zbog zaboravljenih ili izgubljenih ključeva.

Čuvanje tokena u online novčanicima

Centralizovane berze kriptovaluta su vjerovatno najlakši način za investitore da se dočepaju nekih kriptovaluta. Međutim, ove razmjene vam ne daju pristup novčanicima koji drže tokene, već vam nude uslugu sličnu bankama. Iako korisnik tehnički posjeduje tokene pohranjene na platformi, oni i dalje ostaju na berzi, čineći ih ranjivim na napade na platformu i dovodeći ih u opasnost.

Bilo je mnogo dokumentovanih napada na berze kriptovaluta visokog profila koji su doveli do milionima dolara vrijednih kriptovaluta ukradenih sa ovih platformi. Najsigurnija opcija da zaštitite svoju imovinu od takvog rizika je da svoje kriptovalute pohranite van mreže, povlačeći sredstva u softverski ili hardverski novčanik nakon kupovine.

Zapišite i čuvajte štampanu kopiju vaše početne fraze (seed phrase)

Da biste generisali privatni ključ za svoj kripto novčanik, od vas će se tražiti da zapišete početnu frazu koja se sastoji od do 24 nasumično generisane riječi u određenom redoslijedu. Ako ikada izgubite pristup svom novčaniku, ova početna fraza može se koristiti za generisanje vaših privatnih ključeva i pristup vašim kriptovalutama.

Čuvanje zapisa u štampanom obliku, kao što je štampani dokument ili komad papira sa ispisanom početnom frazom, može pomoći u sprječavanju nepotrebnih gubitaka usljed oštećenih hardverskih novčanika, neispravnih digitalnih sistema za skladištenje i još mnogo toga. Baš kao i gubitak vaših privatnih ključeva, trgovci su izgubili mnogo tokena zbog oborenih računara i oštećenih hard diskova.

crypto mistakes 2

Greška prilikom ukucavanja

Greška prilikom ukucavanja je kada investitor slučajno pogrešno uđe u nalog za trgovinu u koji nije namjeravao. Jedna pogrešno ukucana nula može dovesti do značajnih gubitaka, a pogrešno upisivanje čak i jednog decimalnog mjesta može imati značajne posljedice.

Jedan slučaj ove greške sa tzv. “debelim prstima” bio je kada je DeversiFi platforma greškom isplatila naknadu od 24 miliona dolara. Još jedna nezaboravna priča bila je kada je vrlo traženi nezamjenjivi token Bored Ape slučajno prodan za 3.000 dolara umjesto za 300.000 dolara.

Slanje na pogrešnu adresu

Investitori bi trebali biti izuzetno oprezni prilikom slanja digitalnih sredstava drugoj osobi ili novčaniku, jer ne postoji način da ih povrate ako su poslani na pogrešnu adresu. Ova greška se često dešava kada pošiljalac ne obraća pažnju prilikom unosa adrese novčanika. Transakcije na blockchainu su nepovratne i za razliku od banke, ne postoje linije za korisničku podršku koje bi mogle pomoći u ovoj situaciji.

Ova vrsta greške može biti fatalna za investicioni portfolio. Ipak, u pozitivnom preokretu, Tether, firma koja stoji iza najpopularnijeg svjetskog stablecoina, oporavila je i vratila Tether (USDT) u vrijednosti od milion dolara grupi kripto trgovaca koji su 2020. godine poslali sredstva na pogrešnu decentralizovanu finansijsku platformu. Međutim, ova priča je kap u moru primjera u kojima stvari ne idu baš najbolje. Holderi bi trebali biti oprezni dok se bave transakcijama digitalne imovine i odvojiti vrijeme za unos detalja. Jednom kada pogriješite, nema nazad.

Prekomjerna diverzifikacija

Diverzifikacija je ključna za izgradnju otpornog portfolia kriptovaluta, posebno sa visokim nivoima volatilnosti u prostoru. Međutim, sa ogromnim brojem opcija koje postoji i abnormalnom željom za velikim dobicima, investitori u kriptovalute često na kraju previše diverzifikuju svoje portfolije, što može imati ogromne posljedice.

Prekomjerna diverzifikacija može dovesti do toga da investitor drži veliki broj sredstava koja su jako loša, što opet dovodi do značajnih gubitaka. Od vitalnog je značaja diverzifikovati se samo u kriptovalute u kojima je osnovna vrijednost jasna i imati snažno razumijevanje različitih vrsta imovine i njihovog izgleda u različitim tržišnim uvjetima.

Ne uspostavljanje stop-loss opcije

Stop-loss (zaustavljanje gubitka) je tip naloga koji omogućava investitorima da prodaju hartiju od vrijednosti samo kada tržište dostigne određenu cijenu. Investitori to koriste kako bi spriječili gubitak veće količine novca nego što su voljni, osiguravajući da barem vrate svoje početno ulaganje.

U nekoliko slučajeva investitori su doživjeli ogromne gubitke zbog pogrešnog postavljanja stop-lossa prije nego što su cijene imovine pale. Međutim, takođe je važno zapamtiti da nalozi za zaustavljanje gubitka nisu savršeni i ponekad ne mogu pokrenuti prodaju u slučaju velikog, iznenadnog kraha.

Imajući to u vidu, važnost uspostavljanja stop-lossa za zaštitu investicija ne može se potcijeniti i može značajno pomoći u ublažavanju gubitaka tokom pada tržišta.

Ulaganje u kriptovalute i trgovanje je rizičan posao bez garancija uspjeha. Kao i svaki drugi oblik trgovanja, strpljenje, oprez i razumijevanje mogu ići daleko. Blockchain stavlja odgovornost na svakog investitora ponaosob, tako da je ključno odvojiti vrijeme da shvatite različite aspekte tržišta i naučite iz prošlih grešaka prije nego što svoj novac izložite riziku.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.