crypto trading

Svaki peti odrasli amerikanac je investirao, trgovao ili koristio neku od kriptovaluta

  1. Ključne tačke
  • Jedan od pet amerikanaca je investirao, trgovao ili na neki drugi način koristio kriptovalute, pokazuju nove ankete NBC Newsa.
  • Među ispitanim demografskim grupama, muškarci u dobi od 18 do 49 godina bili su najskloniji da kažu da su se bavili kriptovalutom, sa stopom od 50%.
  • Samo 19% anketiranih od strane NBC Newsa reklo je da gleda na kriptovalute pozitivno, a 25% je navelo da ih gleda u negativnom svjetlu.

 

Svaki peti Amerikanac je investirao, trgovao ili koristio kriptovalute, pokazala je nova anketa NBC Newsa, što je još jedan znak da digitalna imovina i dalje postaje sve popularnija čak i dok zakonodavci upozoravaju na tržišne rizike i rade na regulaciji industrije.

Polovina muškaraca između 18 i 49 godina izjavila je da se bavi kriptovalutama, što je najveći udio od svih demografskih grupa.

40% crnaca reklo je da su trgovali ili koristili kriptovalute, dok je 42% svih ljudi u dobi od 18 do 34 godine reklo isto.

Činjenica da je 21% od 1.000 anketiranih amerikanaca reklo da su barem jednom koristili ili uložili u kriptovalute pokazuje koliko je relativno mlada industrija uzela maha posljednjih godina. Digitalna sredstva su se proširila dok Capitol Hill radi na uvođenju novih pravila za tržište.

Zagovornici kripto valute kažu da sredstva poput Bitcoina, Ethereuma i stabilnih coin-a nude bolje brzine transakcija, niže troškove, privatnost, sigurnost i priliku da se zajednicama sa nedovoljno banaka pruže finansijske usluge.

Ali bez većeg zakonodavnog napora, kripto tržište i dalje izgleda kao „Divlji zapad“, prema predsjedniku Komisije za vrijednosne papire Garyju Gensleru. Možda je to razlog zašto je samo 19% anketiranih od strane NBC Newsa reklo da gleda na kriptovalute pozitivno, a 25% je navelo da ih gleda u negativnom svjetlu.

Većina — nekih 56% — izjavila je da se osjeća neutralno ili da nije sigurna u kripto industriju.

Ipak, tržište kriptovaluta je toliko naraslo da je predsjednik Joe Biden ranije ovog mjeseca potpisao izvršnu naredbu kojom se nalaže relevantnim vladinim agencijama da prouče njegove rizike i koristi.

Iako je administracija izrazila zabrinutost zbog potencijalnih prevara i financiranja ilegalnih aktivnosti, takođe je jasno stavila do znanja da SAD ima geopolitički interes u razvoju infrastrukture i nadzora za praćenje kriptovaluta.

Dok i republikanci i demokrati priznaju potencijalne prednosti kripto tržišta koje sada vrijedi trilione, mnogi upozoravaju da nedostatak federalnog nadzora ostavlja potrošače izloženim prevarama i opasnu volatilnost cijena.

Čak ni Bitcoin, jedna od najpopularnijih kriptovaluta, nije imun na divlje fluktuacije cijena: pao je 20% u protekloj godini.

Svi znakovi upućuju na to da republikanska senatorka Cynthia Lummis, nova poslanica iz Wyominga i pristalica kripto-industrije, u narednim sedmicama uvodi veliki zakon o kriptovalutama. Smatra se da njeno zakonodavstvo uključuje doprinos niza vladinih agencija i mišljenja iz industrije.

Investitori i kripto berze su u više navrata tražili od Kongresa da ponudi smjernice o tome koja imovina pripada različitim klasama, zaštitu za maloprodajne investitore i jasnoću o nadležnostima SEC-a, Komisije za trgovinu robnim fjučersima i Federalnih rezervi.

Anketa NBC News anketirala je 1.000 odraslih od 18. marta do 22. marta i ima marginu greške od plus-minus 3,1 procentni poen.

 

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.