bitcoin theft

Britanac izgubio bogatstvo u Bitcoinima zbog jednostavne greške

Trgovac bitcoinima otkrio je kako je izgubio bogatstvo u vrijednosti od skoro 2 miliona američkih dolara (2,7 miliona australijskih dolara) nakon što mu je ukradena lozinka. Anonimni korisnik Reddita podijelio je svoju horor priču pod naslovom: „Koja je tvoja kripto horor priča?“.

On je podijelio svoju priču dok tržište kriptovaluta nastavlja da pada – sam bitcoin je pao sa 69.000 $ na oko 57.000 $. Ovo je upozoravajuća priča o tome šta sve može poći po zlu kada investirate u veoma nestabilno i neregulisano tržište kriptovaluta.

Korisnik – “TomokoSlankard” – je objavio da je osnovna fraza koju je koristio da bi svoj bitcoin držao zaključanim ukradena. Tvrdio je da su hakeri ušli na server na kojem je on pohranio kod i da su potom pobjegli sa njegova 33 bitcoina. U današnjem novcu to vrijedi 1,8 miliona $.

“TomokoSlankard” je tvrdio da je uložio samo 20.000 $ i da mu to bogatstvo nije ukradeno sada bi bio milioner.
Korisnik Subreddita-a za kriptovalute “Cupojuice” objavio je ovu temu u kojoj je pitao ostalih 13.000 članova za njihove najgore kripto „horor priče“.

Rekao je: „Umjesto da čitam o vašim kripto dobicima (nije da ne volim da zarađujete!) ali, želio bih da podijelite i neke horor priče.

Njegova lična tragična priča o gubitku bila je kako je iskopao milion Dogecoin-a još 2014. godine i onda mu se pokvario hard disk. To znači da sada više ne može da povrati keš u vrijednosti od oko 170.000 dolara. Međutim, ta suma je bila samo kap u moru u poređenju sa korisnikom “TomokoSlankardom”. „U to vrijeme vrijednost je bila 600 hiljada dolara. Sada preko 2 miliona dolara.”

Kada su ga pitali kako je izgubio svoj “seed phrase” ( lozinka sačinjena od 12 ili vise tačno poredanih riječi) – rekao je da je njegov „rezervni server hakovan“. Neki korisnici su saosjećali sa njim, dok su ga drugi kritikovali što nije vodio više računa o zaštiti gotovine.

Neki od komentara su bili: „To je bolno, ali nisi ti kriv. Nadam se da ćeš zaraditi mnogo više od toga.” „Tako je bolno čitati takve postove, ne mogu ni da zamislim kako ste se osjećali kada ste shvatili da je sav taj novac izgubljen“, napisao je Batirsengoku. “Nadam se da ćete u budućnosti zarađivati mnogo više.” U međuvremenu, drugi korisnik je sarkastično dodao: „Ništa niste mogli da uradite da to spriječite”.

Drugi trgovci su takođe podijelili svoje nesretne priče – uključujući korisnika “Bks1981” koji je rekao da je izgubio 80% svog portfolia u jednom danu nakon serije loših trgovina.

Kripto je notorno nestabilna imovina u koju možete uložiti svoj novac – a stručnjaci pozivaju na oprez kada pokušavate da se uključite u tržište. Kriptovalute nisu regulisane investicije tako da nema sigurnosne mreže ako stvari krenu naopako i izgubite novac. Mnoge kriptovalute imaju kratku evidenciju, što ih čini teškim za razumijevanje i predviđanje.

Laith Khalaf, šef odjeljenja za investicije u AJ Bell-u, rekao je: „Kriptovalute su nevjerovatno promjenljive i to se u velikoj mjeri odnosi na male nove novčiće koji ulaze na tržište.

„Ako nešto može da poraste nekoliko stotina procenata za nekoliko sedmica, onda ne bi trebalo da bude iznenađenje što može i da padne jednako naglo u isto tako kratkom vremenskom periodu.

„Kao i uvijek, zlatno pravilo kriptovaluta je da nikada ne ulažete iznos koji niste voljni da izgubite u cjelini, zato nemojte da se kladite na to.

 

Upozorenje

Ovaj članak pruža informacije u obrazovne svrhe i ne nudi savjetodavne ili brokerske usluge, niti preporučuje posebne investicije, uključujući akcije, hartije od vrijednosti ili kriptovalute.