bitcoin scam

Kako uočiti bitcoin prevaru i kako se zaštititi

Bitcoin ponovo raste, a hiljade Australijanaca ulaže, nadajući se da će steći bogatstvo – ali ovaj faktor je zabilježio gubitke veće od 328 miliona dolara.

Ako obraćate pažnju, bitcoin je svuda. On je na vijestima, na TV -u i preplavljuje naše društvene sadržaje.
A zašto i ne bi? Bitcoin se uveliko smatra kraljem kriptovaluta, čineći otprilike polovinu tržišne kapitalizacije svih kriptovaluta dostupnih širom svijeta. Činjenica da malo ljudi zaista razumije kako funkcioniše bitcoin i šta pokreće njegovu vrijednost znači da je zreo za prevarante.

U 2020., prevare sa ulaganjem u bitcoine iznosile su neverovatnih 328 miliona dolara samo od Australijanaca-i oni su samo oni za koje znamo. Uprkos činjenici da skoro 1 od 5 Australijanaca posjeduje neku vrstu kriptovalute, u Australiji ne postoji formalno regulisanje trgovanja kriptovalutama, pa je važno da to istražite prije nego što se upustite u to.

„Svako može prihvatiti bitcoin plaćanja od bilo koga, bilo gdje u svijetu, bilo kada. Ovo otvara nevjerovatne mogućnosti za investitore, ali takođe znači da je to plodno tlo i za prevarante “, kaže Adrian Prezlozny, izvršni direktor Independent Reserve, jedne od najvećih australijskih kripto berzi .

„Kao i svaki finansijski proizvod, isplati se odvojiti vrijeme da zaštitite sebe i svoju investiciju. Najbolji način da to učinite je da znate šta treba da izbjegavate i kome da verujete.

„Najvažnije je zapamtiti da samo zato što je bitkoin digitalna valuta ne garantuje da ćete se brzo obogatiti. Ne postoji nešto poput besplatnog novca – ako ponuda zvuči previše dobro da bi bila istinita, generalno jeste “, kaže on.

Kako najlakše uočiti Bitcoin prevaru i kako se zaštititi?

Postoji mnogo vrsta prevara sa kriptovalutama – evo nekih od primjera na šta treba paziti, a šta izbjegavati.
Ponzijeve ili piramidalne šeme: Često zvuče privlačno jer će vam obećati redovan povrat ulaganja. Možda bi vam se reklo da novac nastaje trgovačkim aktivnostima bitcoina, ali u stvarnosti ne postoje prava ulaganja.
Bitcoin fliping: Obično uključuje tvrdnje da ćete udvostručiti svoj novac preko noći ako platite početnu naknadu za početak da biste razmjenili bitcoine za novac. Ako zvuči previše dobro da bi bilo istinito, jeste.
Offshore brokeri/investiciona mesta: kriptovaluta je nestabilna imovina. Lažu kompanije koje obećavaju velike prinose na mali depozit sa malim rizikom. To je jednostavno tako.
Prikazivanje velikih računa: Nakon početnog ulaganja, prevaranti mogu pokazati veliki saldo koji su navodno zaradili kroz „ulaganje“ ili „trgovanje“ vašim depozitom. Zatim će vam dati razloge da uplatite više novca prije nego što mogu da „oslobode“ vaša sredstva i da nestanu sa vasim novcem.
Anydesk: Posrednik ili savjetnik koji traži od vas da instalirate softver za dijeljenje ekrana, posebno „Any Desk“ je gotovo sigurno prevarant. Nema potrebe da bilo koja originalna kompanija vidi ekran vaše radne površine. Obično je to trik za preuzimanje podataka o vašem nalogu.
Blockchain prevara: Ne vjerujte nikome ko tvrdi da je „pronašao“ veliku količinu kriptovalute koja vam pripada na blockchainu. Obično će tražiti „naknadu za oslobađanje“ kako bi podigli vaša sredstva, ali možete garantovati da će vas ostati bez novca.
Usluge oporavka: transfer kriptovaluta se ne može poništiti. Svaka usluga za ponovno sticanje sredstava koja unaprijed traži novac gotovo je sigurno prevara i treba je izbjegavati. Štiteći sebe štitite i svoju investiciju

„Najbolji način da zaštitite sebe i svoju investiciju je da izaberete uspostavljenu platformu za online trgovanje kojoj možete vjerovati“, kaže Adrian.

„Renomirana berza bi trebalo da može lako da odgovori na vaša pitanja o tome kako i na koji način upravljaju vašim poslovima i skladište vaš bitcoin. Važno je pitati o stvarima poput sigurnosti, integriteta podataka, hladnog skladištenja, naknada, zaštite potrošača i dostupnih kovanica.

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.