Russia

Rusija ne planira da krene stopama Kine i potpuno zabrani kripto

Kripto plaćanja u ovoj zemlji trenutno su zabranjena, ali je rusima dozvoljeno da kupuju i trguju digitalnom imovinom, poput bitkoina.

Iako Rusija nastavlja da primjenjuje zabranu plaćanja kriptovalutama u okviru zakona koji je stupio na snagu u januaru, zemlja trenutno nema planove da u potpunosti zabrani trgovinu svojim građanima.
Prema izveštaju lokalne novinske agencije Interfax, Alexey Moiseev, zamjenik ministra finansija Ruske Federacije, rekao je da vjeruje da će ruskim građanima i dalje biti dozvoljeno da kupuju i koriste kriptovalute van zemlje na stranim berzama bez prijetnje od nekih pravnim radnji. Kripto plaćanja u zemlji trenutno su zabranjena, ali je rusima dozvoljeno da kupuju i trguju kriptovalutama poput Bitcoina (BTC).

„Državljani Rusije mogu imati otvoren novčanik izvan Ruske Federacije, ali ako posluju u okviru Ruske Federacije, onda će biti podložni zabranama u doglednoj budućnosti, zbog našeg finansijskog suvereniteta“, rekao je Moiseev.

Zamjenik ministra finansija dodao je da zakonodavci još uvek moraju pravilno definisati digitalne valute i tehnologiju blockchaina u građanskom zakoniku Rusije. Ruska vlada je tvrdila da bi prihvatanje bitkoina kao zvanične valute moglo negativno da utiče na finansijski i ekonomski sistem zemlje.

Ruski stav stoji u suprotnosti sa kineskim, gde su finansijske i regulatorne institucije više puta davale anti-kripto izjave i politiku. Nedavno je Narodna banka Kine proglasila da su sve kripto transakcije u zemlji nezakonite, a prije toga su rudari u nekoliko provincija pobjegli suočeni sa suzbijanjem poslovanja.

Međutim, neki ruski zvaničnici tvrdili su da upotreba digitalne rublje koju je izdala centralna banka zemlje ne bi predstavljala iste finansijske rizike kao BTC i druge kriptovalute. Anatolij Aksakov, predsednik odbora Dume za finansijska tržišta, rekao je prošle godine da bi digitalna valuta ruske centralne banke mogla postati sastavni dio nacionalnih poravnanja do 2024. godine.

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.