crypto

Predsjednik Crypto.com razgovara o MiCA i o omogućavanju berzama da se prošire širom Evrope

 

Berze kriptovaluta će imati koristi od unificiranih pravila i propisa za industriju širom Evrope jer zakon o MiCA stupa na snagu 2024.
Implementacija zakona o tržištima kripto-aktive (MiCA) mogla bi ubrzati napore za širenje velikih berzi kriptovaluta širom Evrope, rekao je predsjednik Crypto.com i glavni operativni direktor Eric Anziani.

Obraćajući se ekskluzivno za Cointelegraph, Anziani je istakao kako su pojačana regulatorna kontrola i “fragmentisana” priroda evropskih pravila za industriju otežali život berzama koje služe korisnicima preko granica.

“Radujemo se MiCA pravilima. Mislim da je Evropa veliko tržište, ali veoma fragmentisano. Ako želite da igrate po pravilima, morate se pridržavati vrlo različitih okvira na svakom tržištu”, objasnio je Anziani.

Glavni operativni direktor kompanije rekao je da se Crypto.com registrovao na ključnim tržištima širom kontinenta, uključujući Francusku, Italiju, Španiju i Holandiju. Ovaj proces pruža dozu perspektive kada se razmatraju prepreke s kojima se susreću usklađene razmjene prilikom širenja na međunarodnom nivou.

„Veoma je skupo za kompaniju raditi prave stvari koje su trenutno na tržištu. MiCA će donijeti određenu harmonizaciju i omogućiti nam da budemo efikasniji, a da pritom i dalje imamo visoku granicu na frontu usklađenosti.”

Kolaps FTX carstva Sama Bankman-Frieda odigrao je značajnu ulogu u sve većoj kontroli industrije. Kako je objasnio Anziani, regulatori širom svijeta su izvršili određena prilagođavanja okvira koji moraju regulisati prostor, posebno oko zaštite kupaca i integriteta tržišta.

Ujedinjeno Kraljevstvo je još jedno tržište na kojem Crypto.com ima značajno prisustvo. U junu 2022., Agencija za finansijsko ponašanje (FCA) objavila je strožija pravila za poslove i usluge vezane za kriptovalute.

Niz pravila fokusiranih na oglašavanje i zaštitu investitora nalaže da kompanije sa sjedištem u Ujedinjenom Kraljevstvu implementiraju „period hlađenja“ za investitore koji prvi put dolaze. FCA je takođe zabranila kompanijama u sektoru da koriste bonuse „preporuči prijatelja“ i imala je jasna pravila o otkrivanju povezanih rizika ulaganja u kriptovalute.

“UK je jedno od onih tržišta na kojima je regulator napravio neke promjene, ali nije jedino. Bilo je nekih mijenjanja naše ponude, ali smo se pridržavali, bili smo na vrijeme i mogli smo nastaviti nuditi svoje usluge na tržištu”, rekao je Anziani.

Anziani je rekao da se baza klijenata Crypto.com približava 100 miliona korisnika. Glavni operativni direktor je dodao da je platforma doživjela priliv korisnika od oktobra 2023. godine, što se poklopilo s porastom vrijednosti Bitcoin-a uporedo s hajkom uoči odobrenja spot bitcoin fondova kojima se trguje na berzi u Sjedinjenim Državama.

Kompanija zadržava snažno prisustvo u jurisdikcijama „prvo nivoa“, prema Anzianiju, pri čemu Sjeverna Amerika, Zapadna Evropa, Ujedinjeno Kraljevstvo i Azija imaju značajan udio u korisničkoj bazi.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.