uk

Bim Afolami preuzima uzde britanske kripto politike kao novi državni ministar

 

Za vrijeme britanskog premijera Rishija Sunaka, bivši ekonomski sekretar Andrew Griffith postat će sljedeći državni ministar u Odjeljenju za nauku, inovacije i tehnologiju.

Kralj Charles II odobrio je imenovanje člana parlamenta Bima Afolamija na poziciju ekonomskog sekretara Trezora Ujedinjenog Kraljevstva.

U obavještenju od 13. novembra, vlada Ujedinjenog Kraljevstva je rekla da je Afolami jedan od nekoliko imenovanja u restrukturiranju ministara i sekretara. Kao državni ministar, on će kontrolisati mnoge politike koje utiču na usvajanje digitalne imovine i digitalnih valuta centralne banke u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Za vrijeme britanskog premijera Rishija Sunaka, bivši ekonomski sekretar Andrew Griffith promovisao je politiku pretvaranja zemlje u kripto čvorište, uključujući uvođenje stabilnih kovanica. Griffith je imenovan za sljedećeg državnog ministra u Odjeljenju za nauku, inovacije i tehnologiju.

uk1

Samoregulatorno trgovačko udruženje CryptoUK saopštilo je da planira informisati Afolamija o tome kako bi kriptovalute potencijalno mogle doprinijeti ekonomiji Ujedinjenog Kraljevstva, kao i drugim izazovima u sektoru. Afolami se sastao sa visokim ličnostima iz Coinbase-a u junu 2022. godine, rekavši da su u to vrijeme razgovarali o regulatornom okruženju i da je “od vitalnog značaja” imati “odgovarajući regulatorni režim” za određene finansijske usluge.

“Radujemo se što ćemo raditi s Bimom Afolamijem kao novim državnim ministrom i kako vlada Ujedinjenog Kraljevstva nastavlja ispunjavati svoje ambicije učvršćivanja Ujedinjenog Kraljevstva kao vodećeg globalnog centra za kriptoaktivu i blockchain tehnologiju”, rekao je glasnogovornik CryptoUK-a. „Čvrsto vjerujemo da pravo regulatorno i konkurentno tržište može koristiti i preduzećima i potrošačima.”

Vlada Ujedinjenog Kraljevstva se bavi politikama koje se odnose na umjetnu inteligenciju, finansijsku tehnologiju i metaverzum kroz regulaciju, mjere provođenja i istrage. Najnovija promjena u vladi premijera Sunaka dogodila se uoči sljedećih opštih izbora u Velikoj Britaniji, koji se očekuju prije 2025. godine.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.