sbf guilty

Sam Bankman-Fried proglašen krivim po svih 7 optužbi u FTX suđenju za prevaru

 

Američki tužilac Damian Williams nazvao je Bankman-Friedove zločine “šemom od više milijardi dolara osmišljenom da ga učini kraljem kriptovaluta” i jednom od najvećih finansijskih prevara u američkoj istoriji.

Bivši izvršni direktor FTX-a Sam Bankman-Fried proglašen je krivim po svih sedam tačaka optužbi od strane porote na njegovom krivičnom suđenju u New Yorku nakon otprilike četiri sata vijećanja.

Bankman-Fried je proglašen krivim po dvije tačke optužnice za transakcijsku prevaru, dvije tačke za zavjeru za transakcijsku prevaru, jednu tačku za prevaru s vrijednosnim papirima, jednu za zavjeru za prevaru robe i jednu za zavjeru za pranje novca.

On će se vratiti na sud radi izricanja kazne od strane okružnog sudije New Yorka Lewisa Kaplana 28. marta 2024. Vladini tužioci će preporučiti kaznu, ali će sudija Kaplan imati konačnu riječ.

Svaki od zločina Bankman-Frieda nosi maksimalnu kaznu između pet i 20 godina zatvora, a za transakcijsku prijevaru, zavjeru za transakcijsku prevaru i zavjeru o pranju novca predviđena je maksimalna kazna od 20 godina.

Na konferenciji za novinare ispred suda, američki tužilac južnog okruga New Yorka Damian Williams nazvao je Bankman-Friedove zločine “šemom od više milijardi dolara osmišljenom da ga učini kraljem kriptovaluta” i jednom od najvećih finansijskih prevara u američkoj istoriji.

Bankman-Friedov advokat, Mark Cohen, rekao je u izjavi: “Poštujemo odluku porote. Ali smo veoma razočarani rezultatom. G. Bankman Fried ostaje pri tome da j nevin i nastaviće se energično boriti protiv optužbi protiv njega.”

Ostali ključni rukovodioci FTX-a, uključujući bivšu izvršnu direktoricu Alamede Caroline Ellison, suosnivača FTX-a Garyja Wanga i bivšeg šefa inženjeringa FTX-a Nishada Singha, izjasnili su se krivima po raznim optužbama i sarađivali s vladom na svjedočenju protiv Bankman-Frieda u petosedmičnom suđenju .

Bankman-Fried se izjasnio da nije kriv ni po jednoj tački optužnice, a tokom suđenja zauzeo je stav kako bi potvrdio svoju nevinost i označio kolaps FTX-a u novembru 2022. kao “broj velikih grešaka”.

Negirao je bilo kakvu nepravdu u vezi FTX-a s Alamedom i pokušao se distancirati od ključnih odluka.

Bankman-Fried je okrivio Wanga za stvaranje funkcije koja je omogućila Alamedi da trguje sredstvima na FTX-u koje nije imao i tvrdio da “nije bio sasvim siguran šta se dogodilo” s Alamedinom kreditnom linijom, koja je narasla na milijarde do urušavanja kripto tržišta 2022.

U svom svjedočenju, on je takođe okrivio Ellison što se nije fokusirala na upravljanje rizikom i nije vjerovao da je prevarila FTX klijente uzimajući preko 8 milijardi dolara vrijednih njihovih sredstava; umjesto toga, on je to prokomentarisao kao Alameda je pozajmila od berze.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.