robinhood

Robinhood je otkupio udio Sama Bankman-Frieda od američke vlade za 606 miliona dolara

 

Kupovina 55 miliona dionica od strane Robinhooda očekivala se nakon odobrenja odbora kompanije i okružnog suda u SAD.

Platforma za trgovanje kriptovalutama i dionicama Robinhood je najavila kupovinu više od 55 miliona dionica firme koju je prethodno držao bivši izvršni direktor FTX-a Sam Bankman-Fried, takođe poznat kao SBF.

Prema objavi na blogu od 31. avgusta, Robinhood je završio kupovinu 55.273.469 dionica za otprilike 606 miliona dolara nakon podnošenja zahtjeva Komisiji za vrijednosne papire i berzu Sjedinjenih Država. Dionice, koje su prvobitno držali Bankman-Fried i suosnivač FTX-a Gary Wang preko Emergent Fidelity Technologies, zaplijenilo je u januaru Ministarstvo pravde SAD-a.

Kupovina je bila očekivana. Upravni odbor Robinhooda najavio je odobrenje ugovora u izvještaju kompanije za četvrti kvartal 2022. godine, a u dokumentu SEC-a od 30. avgusta navodi se da je Okružni sud SAD-a za južni okrug New Yorka odobrio kupovinu „bez bilo kakvih potraživanja, interesa, založenih prava i tereta.” Robinhood je sklopio ugovor o otkupu s U.S. Marshals Service.

Srećni smo što smo završili kupovinu ovih dionica i radujemo se realizaciji naših planova rasta u ime naših kupaca i dioničara,” rekao je glavni financijski direktor Robinhooda Jason Warnick.

Emergent Fidelity Technologies, Bankman-Friedova holding kompanija, podnijela je zahtjev za bankrot u februaru. Kompanija je već bila meta kompanije za kriptovalute BlockFi — koja je podnijela zahtjev za bankrot nakon propasti FTX-a — zbog 55 miliona dionica Robinhooda založenih kao zalog.

Usred stečajnog postupka FTX-a, povjerilac SBF-a, BlockFi-ja i FTX-a Yonathan Ben Shimon vodio je pravne bitke oko vlasništva za oko 600 miliona dolara u dionicama Robinhooda. Bankman-Friedov pravni tim je tvrdio da je bivši izvršni direktor FTX-a imao pravo na imovinu kako bi platio svoju krivičnu odbranu. Trenutno zadržan u zatvoru nakon što mu je sudija ukinuo kauciju 11. avgusta, očekuje se da će se Bankman-Fried pojaviti na sudu na svom prvom suđenju koje počinje 3. oktobra.

Cijena dionica Robinhooda na Nasdaq-u porasla je za otprilike 4% nakon kupovine, sa 10,85 dolara na 11,34 dolara u trenutku objavljivanja. Kripto istražitelji su nedavno otkrili da je kompanija vlasnik petog po veličini Ether novčanika, vrijednog više od 2,5 milijardi dolara.

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.