Robinhood-crypto-wallet

Robinhoodov kripto novčanik je počeo sa radom, ali postoji velika kvaka koju trebate znati

 Digitalna platforma za trgovanje dionicama Robinhood je upravo ove sedmice izdala svoj kripto novčanik za 2 miliona korisnika na listi čekanja u dugo očekivanoj igri koja bi mogla imati velike implikacije na kripto sektor u nastajanju. Ali dolazi sa nekim ozbiljnim ograničenjima.

Kripto trgovanje je dostupno u aplikaciji Robinhood već tri godine, a oko 48 miliona dolara prihoda je došlo od kriptovaluta u četvrtom tromjesečju prošle godine. Novi novčanik – koji pohranjuje digitalne valute i može držati i preuzimati digitalnu imovinu – omogućava korisnicima direktniju interakciju s kriptovalutama.

Korisnici aplikacije sada mogu koristiti novčanik da daju bakšiš kreatorima na društvenim mrežama u digitalnoj valuti i da plaćaju NFT-om. Takođe će omogućiti korisnicima da šalju kriptovalute na druge adrese novčanika skeniranjem QR koda, sve bez ikakvih naknada za povlačenje (samo naknade za plin ili rudarenje) – prodajna točka koja razlikuje Robinhoodovu tehnologiju od drugih kripto platformi, navodi kompanija u saopštenju za javnost. Coinbase, još jedna aplikacija u kojoj korisnici mogu kupovati i prodavati kriptovalute, naplaćuje naknadu od 1% za pretvaranje i podizanje kriptovaluta.

Ali ovaj novčanik ima ograničenja koja bi takođe mogla odbiti one koji su vijerni kriptu.

Ne može zadržati NFT-ove, koji su često još jedna prednost koju okorjeli kripto entuzijasti drže zajedno s digitalnim valutama.

Takođe drži samo kriptovalute kojima se trguje u aplikaciji Robinhood: Bitcoin, Bitcoin Cash, Bitcoin SV, Dogecoin, Ethereum, Ethereum Classic i Litecoin, a ako pošaljete pogrešan novčić u svoj novčanik, možda nećete imati sreće.

“Pobrinite se da prenosite samo gore navedene kovanice – svi nepodržani novčići poslani na vaš Robinhood račun mogu biti izgubljeni jer su transakcije nepovratne”, piše na web stranici ove kompanije.

Robinhoodova lista prihvaćenih kriptovaluta uključuje većinu glavnih kovanica, ali još uvijek izostavlja druge popularne tokene poput Tethera, Binance Coin i Solane, između ostalih.

„Gradimo temelj koji će omogućiti kupcima da istraže širi kripto ekosistem i da izgrade najtraženije karakteristike naših kupaca: mogućnost povlačenja i deponovanja kriptovaluta“, rekao je glasnogovornik Robinhooda u izjavi za Fortune u petak. „Nastavljamo da unapređujemo našu kripto ponudu i ostajemo posvećeni tome da Robinhood bude najbolje mesto za ulaganje u kripto.”

Kripto egzodus?

Iako je novčanik nov, mogućnost za Robinhood korisnike da kupuju kriptovalute nije.

Međutim, do sada, ako ste kupili kriptovalute u aplikaciji Robinhood, one bi tamo bila zarobljene – korisnici ih nisu mogli prenijeti na druge kripto novčanike. Ukoliko bi zatražio imovinu, korisnik bi morao prodati tu kriptovalutu za fiat valutu kao što je američki dolar.

Sada 2 miliona korisnika može premjestiti svoje kriptovalute u aplikaciju i van nje.

Odmah nakon lansiranja novčanika, nekoliko korisnika Robinhooda na Redditu reklo je da će koristiti novi kripto novčanik za prenos svojih sredstava u privatne novčanike izvan platforme.

Glasnogovornik kompanije rekao je za Fortune da kompanija nije zabrinuta za klijente koji izmjenjuju svoju kripto imovinu iz Robinhooda, te da će njen novi novčanik privući više kupaca u kripto.

“Želimo pružiti najbolje iskustvo trgovanja i ulaganja u industriji, i mislimo da ovo otvara vrata za više kupaca i kapitala za kriptovalute. Povećanje protoka između investicionih računa klijenata i kripto ekosistema odlična je vijest za cijelu kripto industriju”, rekao je glasnogovornik Robinhooda.

Robinhoodov plan kripto igre

Aplikacija Robinhood je prošle godine dodala ogromnu količinu sljedbenika jer su njen jednostavni interfejs i trgovanje bez provizije omogućili maloprodajnim investitorima da se upuste u fenomene meme dionica kao što su GameStop i AMC.

Kompanija je imala 17,3 miliona aktivnih korisnika mjesečno u decembru 2021. Privlačenje tih korisnika da imaju direktniju interakciju s kriptovalutama moglo bi transformisati cijelu industriju.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.