sam

Sam Bankman-Friedu određen zatvor nakon što je kaucija ukinuta

 

Sam Bankman-Fried, koji je prošle godine uhapšen pod optužbom za prevaru nakon propasti njegove firme za kriptovalute, mora čekati suđenje iza rešetaka, naložio je američki sudija.

31-godišnjaku su na sudu stavljene lisice na ruke i odvedene, dok je njegova majka u suzama gledala odluku.

Sudija Lewis Kaplan složio se sa tužiocima koji su optužili gospodina Bankman-Frieda da pokušava uticati na svjedoke od kojih se očekuje da svjedoče protiv njega.On je negirao tvrdnje.

Govoreći na sudu u petak, sudija Kaplan je rekao: “Postoji vjerovatni razlog za vjerovanje da je optuženi najmanje dva puta pokušao dirati svjedoke.”

Rasprava o opozivanju kaucije gospodinu Bankman-Friedu održana je prije suđenja, koje je zakazano za oktobar.

Ovaj 31-godišnjak je uhapšen u decembru nakon što je optužen za zloupotrebu novca od investitora i klijenata njegove bankrotirane berze kriptovaluta FTX za plaćanje imovine, političkih donacija i gubitaka u svom hedž fondu, Alameda Research.

Bivši milijarder je negirao te tvrdnje i pušten je u kuću svojih roditelja u Palo Altu u Kaliforniji uz kauciju od 250 miliona dolara (197 miliona funti).

Bio je primoran da preda svoje stvari iz džepova i skine pertle, sako i kravatu prije nego što ga je američka služba odvela u petak, navodi Reuters.Njegov otac je takođe bio na sudu i stavio ruku na srce dok su mu sina odvodili u lisicama.

Sud je već ranije ove godine pooštrio ograničenja s kojima se suočio gospodin Bankman-Fried, navodeći njegove napore da kontaktira ljude uključene u slučaj i njegovo korištenje virtuelne privatne mreže.

Najnoviji zahtjev tužilaca potaknuo je julski članak u New York Timesu, koji je citirao spise Caroline Ellison, nekadašnje djevojke gospodina Bankman-Frieda i bivšeg izvršnog direktora Alamede.

U članku je citirana gospođa Elison, koja se izjasnila krivom za prevaru prošle godine i koja se očekuje da će svjedočiti protiv gospodina Bankman-Frieda, kako razmišlja o njihovom raskidu i kako se osjećala “preopterećeno” na poslu.

Tužioci su rekli da je g. Bankman-Fried podijelio dokumente kako bi pokušao da iznese svoj argument u medijima da je gospođa Ellison bila “izbačena ljubavnica” koja je radila sama.

Oni su takođe tvrdili da bi to imalo zastrašujući učinak na druge potencijalne svjedoke jer bi ih moglo natjerati da se boje “ličnog ponižavanja i pokušaja da se diskredituje njihov ugled” mimo onoga što bi bilo dozvoljeno na sudu. Rekli su da je posljednjih mjeseci učestvovao u otprilike 1.000 telefonskih razgovora sa novinarima.

Njegovi advokati su rekli da je podijelio dokumente koji su novinaru već bili poznati i da ima pravo da razgovara s medijima. Takođe su rekli da bi slanje gospodina Bankman-Frieda u zatvor ometalo pripreme za suđenje.

Ranije ovog mjeseca, sudija Kaplan zabranio je gospodinu Bankman-Friedu da govori o slučaju.

Medijske grupe, uključujući New York Times i Komitet novinara za slobodu štampe, zatražile su od sudije da ublaži ograničenja, navodeći razloge za slobodu govora.

Prelazak u zatvor označava daljnji pad za gospodina Bankman-Frieda, diplomiranog na MIT-u i sina profesora sa Stanforda, čiji ga je rad u kriptografiji pretvorio u milijardera.

Poznat po svojoj kovrčavoj kosi, postao je glasnogovornik industrije visokog profila, udvarao se slavnim ličnostima i političarima i pojavljivao se na naslovnicama časopisa kako bi promovisao digitalne valute.

Njegova firma je naglo propala prošle godine nakon što se suočila sa gubitkom depozita. Gospodin Bankman-Fried je priznao neuredno vođenje evidencije, ali je negirao namjerno postupanje.

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.