btc47

Cijena Bitcoina raste iznad 47.000 dolara kako se približava krajnji rok za spot BTC ETF

 

Cijena bitcoina dostiže novi višegodišnji maksimum iznad 47.000 dolara dok tržišni učesnici pokazuju svoje uzbuđenje zbog sve veće uključenosti institucionalnih investitora u BTC.
Cijena bitkoina je probila 47.000 dolara po prvi put od aprila 2022. jer se bliži rok za odobrenje Komisije za vrijednosne papire Sjedinjenih Država za spot Bitcoin ETF-ove.

Bitcoin je brzo porastao sa cijene od 44.000 dolara 8. januara, skočivši za više od 6,5% u posljednja 24 sata i 177% u posljednjih 12 mjeseci, da bi dostigao najviši nivo od godine do danas na 47.284 dolara, prema podacima CoinMarketCap-a.

btc 471
BTC/USD 1-dnevni grafikon. Izvor: Izvor: TradingView

Performanse cijene Bitcoina dolaze kada se tržište priprema za potencijalno odobrenje SEC-a za jednu ili nekoliko od 14 izvanrednih prijava za spot Bitcoin ETF proizvod, a analitičari Bloomberga predviđaju odluku već 10. januara.
Posljednji put se Bitcoin trgovao iznad 47.000 dolara prije skoro 20 mjeseci, 3. aprila 2022. godine, kada je dostigao maksimum od 47.458 dolara prije nego što je pao na trajno medvjeđe tržište na kojem je pao na čak 15.600 dolara.

Trgovac i analitičar Jin je označio da je BTC prebacio “21 EMA”, dodajući da će vodeća kriptovaluta dostići 48.000 dolara, dok je popularni X korisnik Byzantine General primijetio da je “mnogo kratkotrajnih igrača upravo likvidirano” brzim pomakom cijene na 47.000 dolara.

Podaci iz Coinglass-a pokazuju da su likvidacije na kratkim pozicijama za Bitcoin premašile 76 miliona dolara na dan, s tim da se broj i dalje povećava u vrijeme pisanja ovog teksta. Unakrsne kripto kratke likvidacije iznosile su više od 112 miliona dolara.
Mnogi učesnici na tržištu očekuju da će se novi krug bikovskih akcija nastaviti usred bilo kakvih vijesti oko spotnog odobrenja Bitcoin ETF-a. Ova poenta je demonstrirana reakcijom BTC-a na akciju na vodećim kandidatima BTC ETF-a koji su ulazili u rat protiv naknada, kao što je ilustrovano najnovijim amandmanima S-1, u pokušaju da namame klijente nakon što dobije odobrenje.

U međuvremenu, SEC je ponovo izdao upozorenje o FOMO (strah od propuštanja) kripto investiranju samo nekoliko dana prije očekivanog odobrenja spot Bitcoin ETF-a. Međutim, očekuje se da će proizvodi privući trilione dolara vrijedne prilive u narednih nekoliko godina.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.