12

Prvi “prozor” SEC-a za odobravanje svih 12 spot Bitcoin ETF-ova počinje danas

 

Postoji period od osam dana između 9. novembra i 17. novembra u kojem bi SEC mogao odobriti sve prijave za Bitcoin ETF na svih 12 mjesta, prema analitičarima Bloomberg ETF-a Jamesu Seyffartu i Eric Balchunasu.

Komisija za vrijednosne papire i berzu Sjedinjenih Američkih Država mogla bi odobriti svih 12 neriješenih prijava za fondove kojima se trguje na berzi (ETF) u narednih osam dana.

Analitičari Bloomberg ETF-a James Seyffart i Eric Balchunas napisali su da počevši od 9. novembra u Sjedinjenim Državama, SEC ima “prozor” da odobri sve prijave za Bitcoin ETF na 12 mjesta – uključujući Grayscale-ovu konverziju svog GBTC trust proizvoda – u danima koji prethode do 17. novembra, ali je naglasio da je to samo mogućnost.

121

“SEC je izdao naloge za odlaganje za BlackRock, Bitwise, VanEck, WisdomTree, Invesco, Fidelity & Valkyrie u isto vrijeme”, napisao je Seyffart u objavi od 8. novembra na X (bivši Twitter).

“Ako agencija želi dozvoliti pokretanje svih 12 podnosilaca zahtjeva – kao što vjerujemo – ovo je prvi dostupni prozor od kada je potvrđena sudska pobjeda Grayscalea.”

Razlog za ovaj kratak period je taj što je SEC, kada je produžio rok za određeni broj nerešenih prijava Bitcoin ETF-a, odabrao 8. novembar kao posljednji dan perioda za komentare.

Od 17. novembra, period za komentare za 3 prijave, uključujući Global X Bitcoin Trust, Hashdex Bitcoin ETF i Franklin Bitcoin ETF će se ponovo pokrenuti, što znači da neće biti odobrene ili odbijene najranije 23. novembra.

Dok se rok za prihvatanje svih 12 prijava završava 17. novembra, Seyffart je dodao da bi SEC tehnički mogao donijeti odluku za devet od dvanaest prijava bilo kada prije 10. januara.

122
Devet Bitcoin ETF aplikacija na čekanju bi tehnički moglo biti odobreno u bilo koje vrijeme prije 10. januara. Izvor: James Seyffart

Iako odobrenje spot Bitcoin ETF-a ni na koji način nije zagarantovano, i Seyffart i Balchunas predviđaju 90% šanse za odobrenje prije 10. januara sljedeće godine.

Nijanse sive u pregovorima sa SEC-om oko GBTC konverzije

Dok tržišni stručnjaci željno iščekuju odluku SEC-a, menadžer kripto imovine Grayscale je navodno pokrenuo razgovore s regulatorom u vezi sa njegovom primjenom za pretvaranje svog pouzdanog proizvoda GBTC u spot Bitcoin ETF, prema izvještaju CoinDeska od 9. novembra.

Prema izvorima koji su upoznati sa ovim pitanjem, Grayscale je bio u kontaktu i sa Odjeljenjem za trgovinu i tržišta SEC-a i Odjeljenjem za finansije korporacije od pobjede u sudskoj borbi s regulatorom 29. avgusta.

Kako su se šanse za odobrenje Bitcoin ETF-a povećale, tako se povećava i optimizam na kripto tržištu, pri čemu je cijena Bitcoina porasla za više od 30% u posljednja 3 mjeseca. Ogroman rast bitcoina podstakao je i cjenovnu aktivnost u drugim velikim sredstvima.

U prošlom mjesecu, Solana (SOL) je dobila zapanjujućih 93% zahvaljujući poboljšanjima skaliranja, dok su Ripple (XRP) i Ether (ETH) porasli za 36%, odnosno 20%.

Dok su mnogi unutar industrije uvjereni da će odobrenje pokrenuti sljedeće bikovsko tržište, drugi analitičari nisu uvjereni u to.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.