Grayscale dobija tužbu protiv SEC-a za Bitcoin ETF

 

Žalbeni sud je rekao da je odluka SEC-a da odbije aplikaciju Grayscale Bitcoin ETF bila “proizvoljna i hirovita” u njegovoj presudi.

Menadžer kripto imovine Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) postigao je veliku pobjedu protiv Komisije za vrijednosne papire i berze Sjedinjenih Država (SEC) u svojim naporima da svoju GBTC aplikaciju koja se prodaje bez berze pretvori u kotirani Bitcoin ETF. Ranije je SEC odbio GBTC-ovu prijavu s obrazloženjem da proizvodi nisu “dizajnirani da spriječe lažne i manipulativne radnje i prakse”. Grayscale ih je kasnije tužio, a odluka je poništena.

Prema sudskim podnescima od 29. avgusta, sutkinja Apelacionog suda u SAD Neomi Rao naložila je da se odobri Grayscaleov zahtjev za preispitivanje i da se nalog SEC-a odbije, te da se zahtjev za uvrštenje GBTC-a poništi. Prethodno je sudija Rao rekla da DIK nije “ponudio nikakvo objašnjenje” zašto je Grayscale pogriješio. Međutim, naredba ne garantuje Grayscale-u eventualni listing Bitcoin ETF-a.

Michael Sonnenshein, izvršni direktor Grayscale investmenta, rekao je na Twitteru da njihov pravni tim “aktivno razmatra” mišljenje suda.

grayscale1

Dana 29. juna 2022., SEC je odbio zahtjev Grayscalea za pretvaranje GBTC-a u spot ETF. Sljedećeg dana, Grayscaleov viši pravni strateg, bivši američki generalni advokat Donald B. Verrilli Jr., podnio je peticiju za reviziju Apelacionom sudu Sjedinjenih Država za okrug Distrikt Kolumbija. U to vrijeme, Michael Sonnenshein, izvršni direktor Grayscalea, rekao je u izjavi da je firma “duboko razočarana” i “žestoko se ne slaže” s odlukom SEC-a da odbije njihovu prijavu.

Grayscale je najveći Bitcoin fond kojim se trguje van berze, sa preko 14 milijardi dolara imovine pod upravljanjem. Ranije ove godine, dionice GBTC-a trgovale su se sa skoro 50% popusta na neto vrijednost imovine zbog tada tekućeg spora kompanije sa SEC-om i kreditnih problema u vezi sa svojom matičnom Digital Currency Group-om (DCG).

U oktobru 2022. Grayscale je raskinuo materijalne ugovore sa svojim partnerom i brokerom digitalnih valuta Genesis Global. Genesis Global je 16. novembra 2022. pauzirao povlačenje, navodeći kao razlog neviđena previranja na tržištu usred kolapsa berze kriptovaluta FTX. Na kompaniju je takođe uticao kolaps singapurskog kripto hedž fonda Three Arrows Capital, sa dugom od 1,2 milijarde dolara prema Genesisu i dalje neplaćenim.

U januaru 2023. godine otkriveno je da DCG duguje povjeriocima preko 3 milijarde dolara i da razmatra prodaju portfolia rizičnog kapitala u iznosu od 500 miliona dolara. Genesis Global duguje 900 miliona dolara samo korisnicima Gemini's Earn berze kriptovaluta.

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.