etf

SEC odgađa odluku o 6 spot Bitcoin ETF zahtjeva

 

SEC je odgodio svoju odluku o BTC zahtjevima za fondove kojima se trguje na berzi od WisdomTree, Invesco Galaxy, Valkyrie, VanEck, Bitwise Asset Management i Fidelity.

Komisija za vrijednosne papire i berzu Sjedinjenih Američkih Država (SEC) odgodila je svoje odluke o šest zahtjeva za promptne Bitcoin fondove kojima se trguje na berzi (ETF).

Prema podacima SEC-a od 31. avgusta, komisija je odredila duži period u kojem može pregledati spot Bitcoin ETF aplikacije od WisdomTree, VanEck, Invesco Galaxy, Bitwise i Valkyrie, kao i Wise Origin Bitcoin Trust koji je predložio Fidelity. DIK će imati još 45 dana od objavljivanja u Federalnom registru da razmotri predložene izmjene pravila kojima se dozvoljava listing investicionih nosilaca, dajući regulatoru rok do oktobra da odobri, odbije ili odgodi odluku.

Kašnjenja su uslijedila nakon špekulacija da bi SEC mogao odobriti spot Bitcoin ETF u SAD-u po prvi put nakon što je komisija izgubila ključni sudski spor koji je pokrenuo upravnik imovine Grayscale. Apelacioni sud je 29. avgusta odlučio da će SEC morati da razmotri zahtjev Grayscalea za pretvaranje svog Bitcoin Trust-a u ETF, što je navelo mnoge stručnjake da sugerišu da su šanse za odobrenje najmanje jednog spot ETF-a značajno porasle.

etf1

Prijedlog za Bitcoin ETF WisdomTree nije dobio odobrenje SEC-a nakon podnošenja zahtjeva 2021. Međutim, nakon što se BlackRock pridružio spot Bitcoin ETF utrci, WisdomTree je ponovo prijavio svoj zahtjev. U julu, nakon izvještaja da će SEC biti otvoreniji za prihvatanje ETF zahtjeva sa ugovorom o podjeli nadzora, neke su se firme ponovo prijavile, navodeći kripto berzu Coinbase kao partnera.

WisdomTree, Valkyrie, Fidelity, VanEck, Bitwise i Invesco su šest od mnogih firmi sa kripto ETF aplikacijama u procesu kod SEC-a, uključujući BlackRock i ARK Invest. Mnogi su očekivali da će SEC prvo donijeti odluku ili odgoditi odobrenje za Bitwise BTC investiciono sredstvo, jer je njegov rok bio 1. septembar. Praznik rada, koji pada 4. septembra 2023., je državni praznik u SAD-u, što sugeriše da bi komisija mogla predati dokumente prije vikenda.

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.