Grayscale traži sastanak sa SEC po pitanju odobrenja Bitcoin ETF konverzije

Grayscale je rekao Komisiji za hartije od vrijednosti i berze Sjedinjenih Država da više nema pravnog osnova za blokira konverziju BTC fonda u spot exchange fond (ETF).

Petog septembra, advokati kompanije Grayscale su poslali pismo Komisiji za hartije od vrijednosti i berze Sjedinjenih Država, zahtjevajući sastanak na kom bi diskutovali sledeće korake kada je u pitanju odbijanje od strane regulatornog suda a vezano za konverziju Grayscale Bitcoin Trust-a (GBTC).

„Sada kada se sud za žalbe oglasio, nema racionalnog objašnjenja koje bi razlikovalo Bitcoin futures ETP od spot Bitcoin ETP-a, prema pravnoj analizi koja je prethodno usvojena od strane Komisije kada je odbijen spot Bitcoin ETP.“

Iz kompanije Grayscale su dodali da vjeruju da bi SEC trebao da zaključi da „nema osnovu“ po kojoj bi tretirao GBTC drukčije nego Bitcoin futures ETF.

Dvadeset devetog avgustra, sud za žalbe Sjedinjenih Država je presudio protiv SEC-a, kada je u pitanju odbijanje zahtjeva kompanije Grayscale za konverziju GBTC-a u spot Bitcoin ETF.

Kompanija Grayscale je izjavila da ukoliko postoji bilo kakav razlog za odbijanje konverzije, pored Zakona o berzama koji zahtjeva da moraju postojati pravila koja su „dizajnirana da spriječe nezakonska, te manipulativna djela i prakse,“ već bi bio objelodanjen.

„Uvjereni smo da bi se ovakav razlog već pojavio u jednoj od 15 odredbi ove Komisije, koja je odbila spot Bitcoin zahtjev, nakon što su Bitcoin futures ETPs počeli sa trgovanjem,“ objavila je kompanija Grayscale.

Joseph A. Hall, koji je u julu poslao pismo SEC-u da podstakne odobravanje svih ETF zahtjeva koji su na čekanju, završio je svoje najskorije pismo rečenicom:

„Vjerujemo da skoro milion investitora fonda zaslužuje fer igru na ovom polju u najskorijem vremenskom roku.“

GBTC dionice su pale za 50% tokom ciklusa bear tržišta kojem je prethodio kolaps FTX berze krajem 2022. godine.

 

Upozorenje

Imajte na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažete u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.