etf

Spot Bitcoin ETF dobija službeno odobrenje od SEC-a

 

Nakon dramatičnog lažnog starta 9. januara, Komisija za hartije od vrijednosti je sada dala zeleno svjetlo za nekoliko spot Bitcoin ETF-ova.
Ažuriranje 10. januara, 16:10 EST: Link na web stranicu SEC-a sa dokumentom o odobrenju i dalje pokazuje grešku 404.

Američka Komisija za vrijednosne papire i berzu zvanično je odobrila prvi regulisani spot Bitcoin u Sjedinjenim Državama kojim se trguje na berzi (ETF) – samo jedan dan nakon što je lažna objava objavljena sa zvaničnog Twitter naloga SEC-a izazvala haos na tržištima.

Dana 10. januara, regulator hartija od vrijednosti odobrio je 19b-4 aplikacije od ARK 21Shares, VanEck, WisdomTree, Fidelity, Bitwise, Invesco Galaxy, Valkyrie, BlackRock, Hashdex, Franklin Templeton i Grayscale,   — odobravajući izmjene pravila koja dozvoljavaju spot Bitcoin ETF-u da kotira i da se trguje na odgovarajućim berzama. Dokument je bio dostupan za preuzimanje sa web stranice SEC-a nekoliko minuta prije nego što se pojavila poruka “Greška 404”.

etf1
Odluka SEC-a kojom se odobravaju kandidati za Bitcoin ETF. Izvor: US SEC

Istorijsko odobrenje utire put za prvi regulisani proizvod kojim se trguje na berzi u SAD-u koji će investitorima dati direktnu izloženost cijeni bitcoina bez potrebe da ga kupe ili da se brinu o vlastitom skrbništvu. Investitori će kupiti dionice u ETF-ovima koji drže bitcoin kao svoju osnovnu imovinu.

etf2
Stranica SEC-a koja je pokazala spot Bitcoin ETF odobrenje prije nego što je web stranica pala. Izvor: US SEC

U vrijeme objavljivanja, nije bilo jasno da li je ‘Greška 404’ koja pokazuje da je SEC odobrio 11 spot Bitcoin ETF prijava rezultat komisije koja je izvukla dokument ili preopterećenja u prometu na web stranici. Analitičar ETF-a James Seyffart objavio je na X (bivši Twitter) da komisija možda nije namjeravala objaviti dokument o odobrenju u trenutku kada je to učinila, ali će ga vjerovatno ponovo objaviti.

etf3
Odobrenje ETF-a dolazi više od 10 godina nakon što su Cameron i Tyler Winklevoss prvi put podnijeli zahtjev za pokretanje Winklevoss Bitcoin Trust-a 2013. SEC je stalno odbijao sve spot Bitcoin ETF zahtjeve, navodeći zabrinutost zbog potencijalne manipulacije tržištem i prevare.

Međutim, SEC je bio primoran da ponovo razmotri svoju poziciju nakon što je Grayscale dobio sudski spor u augustu 2023. koji je poništio SEC-ovo odbijanje njegove aplikacije za pretvaranje svog Grayscale Bitcoin Trust-a u spot Bitcoin ETF.

Sa odobrenim spot Bitcoin ETF-ovima, industrija će sada pomno pratiti kada ETF-ovi počnu trgovati.

Direktor digitalnog sektora Galaxy Research Alex Thorn procijenio je da bi spot Bitcoin ETF prilivi mogli dostići 14 milijardi dolara u prvoj godini, dok globalni menadžer fonda VanEck procjenjuje da bi otprilike 2,4 milijarde dolara prililo u spot Bitcoin proizvode u prvom kvartalu 2024.

Pokretanje spot Bitcoin ETF-a u Sjedinjenim Državama zahtijeva od SEC-a da odobri i S-1 (ili S-3) i 19b-4 obrasce koje podnose emitenti.

Dana 8. januara, deset emitenata podnijelo je svoje posljednje izmijenjene S-1 i S-3 prijave, posebno najavljujući naknade koje namjeravaju naplatiti za svoje Bitcoin ETF-ove.

BlackRock, najveći svjetski menadžer imovine, naplaćivat će naknade od 0,2% dok fond ne dostigne 5 milijardi dolara imovine pod upravljanjem (AUM). Bitwise slijedi blizu sa 0,24%, dok Ark 21Shares i VanEck blago zaostaju sa naknadama od 0,25%.

Posebno, Ark 21 Shares će se odreći svih naknada za prvih šest mjeseci ili dok proizvod ne dostigne milijardu dolara.

Grayscale trenutno predstavlja Bitcoin ETF proizvod s najvišom naknadom, naplaćujući naknadu od 1,5% svojim potencijalnim investitorima.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.