grayscale

Grayscale podnio zahtjev za novi spot Bitcoin ETF na NYSE Area

 

Grayscale Investments je podnio novi zahtjev o registraciji američkoj komisiji za vrijednosne papire i berze nakon što je Apelacioni sud okruga Kolumbija odlučio da regulator mora ponovo razmotriti prijavu kompanije.

Glavna kompanija za ulaganje u kriptovalute Grayscale Investments podnijela je novu prijavu Komisiji za vrijednosne papire i berzu Sjedinjenih Američkih Država (SEC) za novi fond kojim se trguje na berzi (ETF).

Dana 19. oktobra, Grayscale je dostavio S-3 obrazac registracione izjave SEC-u, s namjerom da uvrsti dionice Grayscale Bitcoin Trust-a na New York Stock Exchange (NYSE) Arca pod oznakom GBTC.

Nova prijava je u skladu sa stalnim naporima Grayscalea da pretvori svoj Grayscale Bitcoin Trust u spot Bitcoin ETF, navodi se u izjavi Grayscalea.

“Ostajemo posvećeni saradnji i ekspeditivnom radu sa SEC-om u ime GBTC-ovih investitora”, napisala je firma u saopštenju.

Najnovija izjava o registraciji S-3 je kraća verzija tipičnog obrasca S-1 izjave koja cilja na inicijalnu javnu ponudu vlasničkih vrijednosnih papira registrovanih prema Zakonu o vrijednosnim papirima.

“GBTC, međutim, ima pravo da koristi obrazac S-3, jer su njegove dionice registrovane prema Zakonu o berzi od 1934. od januara 2020. i ispunjava druge zahtjeve forma,” izjavio je Grayscale.

„Važno je da je GBTC spreman da radi kao ETF po prijemu ovih regulatornih odobrenja, a u ime GBTC-ovih investitora, Grayscale se raduje zajedničkoj i ekspeditivnoj saradnji sa SEC-om na ovim pitanjima.”

Vijest dolazi nekoliko sedmica nakon što je Grayscale dobio tužbu protiv SEC-a za svoju spot bitcoin ETF reviziju, pri čemu je Apelacioni sud SAD-a za okrug Kolumbija naložio SEC-u da objasni zašto je odbio Grayscale-ovu prijavu u junu 2023. godine. Kompanija je takođe podnijela zahtjev SEC-u za izlistavanje ETF fjučersa u septembru.

Grayscale je jedna od nekoliko kompanija koje traže odobrenje SEC-a za pokretanje spot Bitcoin ETF-a, uključujući kompanije kao što su ARK Investment, BlackRock, Fidelity i druge.

Prema analitičaru Bloomberg Intelligence Jamesu Seyffartu, BlackRock je takođe 19. oktobra podnio ažurirani prospekt Bitcoin ETF-a. Podnošenje je “vjerovatno njihov odgovor na komentare SEC-a kao što smo vidjeli od Arka, Fidelityja i drugih”, rekao je.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.