kipar

Kipar će pooštriti kripto propise u skladu sa FATF-om

Ministarstvo finansija namjerava da izmijeni postojeći Zakon o sprječavanju i suzbijanju pranja novca i finansiranja terorizma.

Jedna od evropskih jurisdikcija koje su najprijateljskije za kriptovalute, Kipar, mogla bi svoju industrijsku regulativu dovesti na strožije standarde. Prema izvještaju Cyprus Mail-a od 10. oktobra, kiparsko Ministarstvo finansija namjerava izmijeniti postojeći Zakon o sprječavanju i suzbijanju pranja novca i finansiranja terorizma.

Ministarstvo je predstavilo svoj paket amandmana stalnoj komisiji Predstavničkog doma za pravna pitanja, pravosuđe i javni red. Nastoji da uskladi Kipar sa međunarodnim standardima za sprečavanje pranja novca i borbu protiv finansiranja terorizma (BPN/BPFT) koje je postavila Radna grupa za finansijsku akciju (FATF), kao i sa preporukama Komiteta eksperata za procjenu borbe protiv -Izvještaj o mjerama pranja novca i finansiranju terorizma (MONEYVAL) objavljen u novembru 2022.

Prema amandmanima, svaki provajder usluga koji radi sa kripto imovinom mora se registrovati kod finansijskog regulatora, Kiparske komisije za vrijednosne papire i berze (CySEC). U slučaju nepoštivanja, kazne će varirati od novčane kazne do 350.000 evra (370.000 dolara) pa i kazne zatvora do pet godina ili kombinacije oba.

Amandmani su navodno naišli na određene rezerve od strane Advokatske komore Kipra, posebno u vezi sa obavezom da se provajderi kripto usluga sa licencama iz drugih evropskih zemalja registruju kod CySEC-a. Odredbu je u izmjene i dopune uključio sam CySEC.

Kripto kompanije nisu prijavile značajnije probleme sa registracijom na Kipru. U septembru, kripto-prijateljska brokerska firma eToro dobila je registraciju pružaoca usluga kripto imovine od CySEC-a, nakon Bybita, koji je istu licencu dobio u junu.

Međutim, najveća svjetska kripto berza, Binance, koja posluje pod sve većim regulatornim pritiskom posljednjih mjeseci, odlučila je da se odjavi sa kiparskog tržišta u julu. Kompanija je saopštila da se želi fokusirati na veća registrovana tržišta Evropske unije.

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.