kazahstab

Bybit dobija predodobrenje u Kazahstanu kao pružalac usluga čuvanja kriptovaluta

 Berza kriptovaluta je dobila „načelno“ odobrenje za rad u Kazahstanu u Međunarodnom finansijskom centru Astana.

Berza kriptovaluta Bybit nastavlja širenje svog poslovanja nakon što je dobila “načelno” odobrenje od regulatora u Kazahstanu.

Berza je 29. maja objavila svoje prethodno odobrenje od strane Kazahstanske Uprave za finansijske usluge Astane (AFSA) za rad kao instrument za trgovinu digitalnom imovinom i pružalac usluga skrbništva u Međunarodnom finansijskom centru Astana (AIFC).

Ben Zhou, suosnivač i izvršni direktor Bybita, rekao je da vjeruje u “perspektivni potencijal” Zajednice nezavisnih država (CIS) kao regije za rast kripto industrije.

Zhou je takođe naglasio posvećenost Bybita poštivanju lokalnih propisa. Ovo dolazi nakon što su regulatori u Japanu nedavno označili Bybit da radi bez registracije.

“Oduvijek nam je bio primarni cilj da poslujemo u skladu s relevantnim pravilima i propisima.”

Prema odobrenju datom Bybit-u, kompanija podliježe preduslovima koji će dovesti do trajnog odobrenja. Za početak opsluživanje lokalnog stanovništva nakon što se proces prijave u potpunosti završi.

U posljednjih nekoliko mjeseci, Bybit je bio u procesu proširenja svoje ponude usluga. 2. maja je objavio da će korisnicima početi nuditi usluge kripto pozajmljivanja.

U martu, kompanija je sarađivala sa Mastercardom kako bi ponudila novu debitnu karticu za plaćanja u kriptovalutama.

Najnoviji potez u ponudi usluga u Kazahstanu dolazi pošto se zemlja stalno razvijala kao regionalno središte za kriptovalute, rudarenje i blockchain.

U februaru su lokalni zvaničnici objavili novi mandat da se 75% prihoda od kripto rudarenja mora prodati putem kripto berze kako bi se suzbila utaja poreza. Nekoliko mjeseci kasnije, Kazahstan je otkrio da je prikupio oko 7 miliona dolara poreza na kriptovalute u 2022.

Kazahstan je trenutno u pilot fazi razvoja digitalne valute centralne banke.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.