btc halv

Prepolovljenje Bitcoina 2024 — Gotovo i očišćeno!

 

Ova znamenita prilika bilježi smanjenje nagrada Bitcoin rudara, pada sa 6,25 BTC po iskopanom bloku na 3,125 BTC.
Bitcoin je uspješno prošao kroz svoj četvrti događaj prepolovljenja nakon što je objavio svoj 840.000. blok, tačku u kojoj se nagrade za rudarenje ponovo smanjuju na pola.

Događaj ima kripto zajednicu koja željno iščekuje šta je sljedeće po cijeni Bitcoina, a neka predviđanja dostižu čak 250.000 dolara.

U trenutku objavljivanja, cijena bitkoina je 64.271 dolara, što je porast od 1,39% u posljednja 24 sata, prema podacima CoinMarketCap-a.

Od danas pa nadalje, Bitcoin rudari će primati 3,125 BTC po iskopanom bloku, što je manje u odnosu na prethodnih 6,25 BTC. To je programirani proces u Bitcoin protokolu koji se događa na svakih 210.000 miniranih blokova, što je otprilike svake četiri godine.

Posljednja tri prepolovljenja dogodila su se 2012., 2016. i 2020. godine, što je dovelo do značajnog pada nagrada za rudarenje tokom vremena. Prvo prepolovljenje Bitcoina dogodilo se 2012. godine kada je nagrada za rudarenje bloka smanjena sa 50 na 25 BTC.

Glavna svrha prepolovljenja Bitcoina je upravljanje oskudicom i regulacija inflatorne ponude Bitcoina. Mehanizam je ugrađen u kod od strane pseudonimnog osnivača Bitcoina koji radi pod imenom Satoshi Nakamoto.

Smanjenjem nagrada za rudarenje na pola, ovaj proces efektivno usporava brzinu stvaranja novog Bitcoina.

Sistem će se nastaviti do otprilike 2140. godine kada se iskopaju svi Bitcoini.

Veliki Bitcoin rudari su se pripremali za događaj. Marathon Digital je nedavno najavio svoje planove za kupovinu postrojenja za rudarenje Bitcoina od 200 megavata (MW) u Teksasu za 87,3 miliona dolara.

U međuvremenu, u decembru 2023. godine, konkurentska kompanija za rudarenje Bitcoina Riot Platforms kupila je 66.560 rudarskih uređaja od proizvođača MicroBT u jednom od najvećih proširenja heš stope u istoriji kompanije.

Izvršni direktor M2 Stefan Kimmel je izjavio:

Prepolovljenje Bitcoina je ključni događaj koji istorijski signalizira promjenu na tržištu, obično inicirajući bikovski trend u narednim mjesecima. Uprkos kratkoročnim predviđanjima volatilnosti cijena unutar kripto zajednice, ostaje optimizam u pogledu dugoročnog potencijala cijene Bitcoina.

U razgovoru za Cointelegraph, milijarder investitor Tim Draper vjeruje da će prepolovljenje pomoći da se cijena Bitcoina podigne na “250.000 dolara ili više”, prognozu koju je stalno objavljivao, posebno u 2022.

“Jednostavan razlog zašto cijena Bitcoina raste nakon prepolovljenja je taj što se ponuda smanjuje, a uz kontinuirani pritisak na potražnju, cijena raste prirodno na slobodnom tržištu.”

U međuvremenu, Herbert Sim zvani “Bitcoin Man” rekao je da su trenutno u igri i drugi elementi kada se spekuliše o cijeni Bitcoina.

„Prepolovljenje nije jedina stvar na koju treba obratiti pažnju u cjenovnoj akciji“, izjavio je on, ukazujući da će nedavno odobrenje Bitcoin ETF-a u Hong Kongu takođe potencijalno imati veliki uticaj na cijenu.

Velike kineske banke će morati i same da počnu da kupuju Bitcoin“, rekao je Sim.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.