bitcoin 19 miliona

Iskopan je 19 milioniti Bitcoin i ostalo je još samo 2 miliona

Iskopan je 19 milioniti Bitcoin, ostavljajući samo 2 miliona BTC-a za rudarenje u narednih 100 godina.

Devetnaest milioniti Bitcoin (BTC) iskopan je u petak, što je bila značajna prilika za kriptovalutu broj jedan. Devetnaest miliona Bitcoina je sada u opticaju, sa samo 2 miliona Bitcoina koje tek treba da se iskuje (ili iskopa) do otprilike 2140. godine.

U bloku 730002, koji je rudario SBI Crypto, u opticaj je ušao 19-milioniti Bitcoin. SBI Crypto je zaradio 6,32 BTC, otprilike 293.000 dolara zbog problema s naknadama za transakcije i nagradom za blok.

Značajna prilika, Bitcoin zajednica je požurila da proslavi prekretnicu.

bitcoin 19 miliona 1

Izvršni direktor jednog od možda najprikladnijih ESG Bitcoin rudara na svijetu, Kjetil Hove Pettersen iz Kryptovaulta, rekao je za Cointelegraph da “imamo samo dva miliona Bitcoina—manje od 10% od ukupnog broja u „rudniku.” On je nastavio:„Ovo na prvi pogled može izgledati kao mali broj, ali vjerujem da su najbolji dani rudarstva još uvijek pred nama.”

Bert de Groot, osnivač kompanije za rudarenje Bitcoina, Bitcoin Bloem, rekao je za Cointelegraph da „19. milioniti Bitcoina koji se danas iskopava predstavlja istorijski trenutak“. Zaključio je da nas to još jednom tjera da shvatimo koliko je posao Satoshija Nakamota bio važan, našalivši se i rekavši kako bi željeli da su mogli poslati cvijeće da pokažu svoju zahvalnost”.

bitcoin 19 miliona 2

Prema Vladu Costei, osnivaču Bitcoin Takeovera, “preostalo je samo 2 miliona BTC-a za rudarenje u narednih 118 godina!” U proteklih 13 godina od nastanka Bitcoina, rudari su otkrili 19 miliona Bitcoina; Očekuje se da će posljednji Bitcoin biti iskopan 2140. godine.

18.500.000 milioniti Bitcoin iskopan je u septembru 2020. godine, pošto je trenutna stopa izdavanja 6,25 Bitcoina po bloku. Sljedeće prepolovljenje, gdje je stopa izdavanja prepolovljena, zakazano je za 2024. godinu.

bitcoin 19 miliona 3

Za Bitcoin zajednicu, 19-milioniti iskopani Bitcoin naglašava oskudicu ovog tokena. Prema riječima glavnog direktora za strategiju Fondacije za ljudska prava Alexa Gladsteina, nedostatak je još izraženiji, s obzirom na to koliko je svijet rano na putu usvajanja Bitcoina:

bitcoin 19 miliona 4

Do danas, El Salvador je jedina nacionalna država koja je usvojila Bitcoin kao zakonsko sredstvo plaćanja, a sada izdaje „Vulkanske obveznice“ koje podržava Bitcoin kako bi prikupili novac. Međutim, nekoliko drugih zemalja, uključujući Brazil, pokazalo je obećavajuće znakove usvajanja Bitcoina.

Sa manje od 10% Bitcoina koji je preostao za rudarenje, najagresivniji kupci Bitcoina – kao što je Do Kwon-ov Luna Foundation Guard – suočavaju se s teškom borbom ako žele da nastave sa slaganjem BTC-a.

 

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.