hk

Hong Kong odobrava prve Bitcoin i Ether ETF-ove

 

Hongkonški regulator hartija od vrijednosti je navodno odobrio model stvaranja u naturi za Bitcoin i Ether ETF umjesto modela stvaranja gotovine u Sjedinjenim Državama.
Hong Kong je postao posljednja zemlja koja je odobrila promptne fondove kojima se trguje na berzi (ETF) za Bitcoin i Eter, pri čemu lokalni regulatori izdaju odobrenja za najmanje tri lokalna emitenta.

Komisija za vrijednosne papire i fjučerse Hong Konga (SFC) uslovno je odobrila svoje prve promptne BTC i ETH ETF-ove 15. aprila, prenio je Reuters. Najmanje tri offshore kineska upravljača imovinom, uključujući hongkonške jedinice Harvest Fund Management, Bosera Asset Management i China Asset Management (ChinaAMC), uskoro će lansirati svoje spot Bitcoin i Ether ETF-ove.

Bosera će lansirati svoje spot kripto ETF-ove u saradnji sa kompanijom HashKey Capital iz Hong Konga. OSL Digital Securities, licencirana platforma za digitalnu imovinu u Hong Kongu, djelovat će kao pod-kustodi za ChinaAMC i Harvest.

Hongkonški regulator za vrijednosne papire izdaje uslovno odobrenje aplikaciji ETF-a ako ona uopšte ispunjava njene zahtjeve, podložno različitim uslovima, uključujući plaćanje naknada, podnošenje dokumenata i odobrenje za listing Hong Kongške berze (HKEX).

Regulatorno tijelo Hong Konga je navodno odobrilo da će spot Bitcoin i Ether ETF-ovi biti lansirani kao ETF-ovi u naturi, što znači da se nove dionice ETF-a mogu izdavati koristeći BTC i ETH.

Model stvaranja u naturi je suprotan modelu otkupa za stvaranje gotovine, koji omogućava izdavaocima da kreiraju nove dionice ETF-a samo uz gotovinu. Spot Bitcoin ETF-ovi trenutno koriste model stvaranja gotovine u Sjedinjenim Državama jer su se lokalni regulatori vrijednosnih papira odlučili za ovu metodu otkupa.

“Model pretplate u naturi za spot BTC i ETH ETF-ove u Hong Kongu predstavlja značajnu inovaciju,” rekao je za Cointelegraph predsjednik odbora i izvršni direktor OSL-a Patrick Pan. „Ovaj mehanizam poboljšava likvidnost tržišta omogućavajući direktnu razmjenu imovine za dionice ETF-a, smanjujući oslanjanje na gotovinska poravnanja i omogućavajući nesmetane tokove trgovanja“, dodao je on, navodeći: „Ovaj princip je od suštinskog značaja za osiguravanje stabilnosti tržišta i u skladu je s praksama u digitalnoj i tradicionalnoj ETF imovini.”

Pan je napomenuo da dobijanje odobrenja u principu znači da su firme riješile većinu ključnih procesa provjere i približava ih lansiranju. Međutim, još je rano očekivati kada će tačno spot Bitcoin ETF početi da se trguje u Hong Kongu, napomenuo je on, dodajući: “Datumi još nisu potvrđeni. Međutim, sve uključene strane marljivo rade na ubrzanju lansiranja. Očekuje se da će pokretanje ovih ETF-ova značajno povećati priliv kapitala na tržište digitalne imovine u Hong Kongu.”

Nova odobrenja prate očekivanja da će SFC dati zeleno svjetlo za prvu seriju spot Bitcoin ETF-ova 15. aprila. Prema izvještajima, HKEX-u će biti potrebno otprilike dvije sedmice da finalizira procedure listinga i druge aranžmane nakon odobrenja SFC-a.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.