hongkong

Regulator za vrijednosne papire u Hong Kongu ažurira kripto politike

 

Obaviještenje je stiglo više od mjesec dana nakon što je više od hiljadu korisnika prijavilo gubitke na JPEX kripto berzi.

Komisija za vrijednosne papire i fjučerse (SFC) Hong Konga objavila je da će ažurirati svoje politike o prodaji virtuelnih valuta i zahtjevima “u svjetlu najnovijih tržišnih kretanja i upita iz industrije”.

U obavještenju od 20. oktobra, SFC je rekao da će prema ažuriranim smjernicama određeni proizvodi virtuelne valute biti dostupni samo profesionalnim investitorima. Osim toga, posrednici u kripto prostoru “trebali bi procijeniti da li klijenti imaju znanje o ulaganju u virtuelna sredstva” prije rukovanja bilo kakvim transakcijama.

“Iako virtuelna sredstva postaju sve popularnija u nekim dijelovima svijeta, globalni regulatorni pejzaž ostaje neujednačen”, rekao je SFC. “Rizici povezani s ulaganjem u virtuelnu imovinu koju je SFC utvrdio još 2018. i dalje vrijede.”

Ažurirani zahtjevi smatraju virtualnu imovinu „složenim proizvodima“ prema SFC-u i podliježu istim smjernicama kao i slični finansijski proizvodi. Komisija posebno spominje sredstva kojima se trguje na kripto berzi i proizvode izdate izvan Hong Konga kao primjere složenih proizvoda.

Mnogi korisnici kriptovaluta u Hong Kongu još uvijek se potresaju zbog skandala oko JPEX kripto berze. U septembru je SFC objavio da je primio više od 1.000 pritužbi u vezi sa JPEX-om, a korisnici su tražili gubitke u ukupnom iznosu od milion dolara. Lokalna policija je kasnije uhapsila šest zaposlenih u JPEX-u zbog vođenja nelicencirane kripto berze.

Nije jasno da li su ažurirane politike SFC-a direktan rezultat događaja oko JPEX-a, ali regulator je u septembru rekao da će povećati svoje napore da informiše kripto investitore o rizicima. Policijske snage Hong Konga i SFC su u oktobru formirale radnu grupu koja ima za cilj praćenje i istragu potencijalnih nezakonitih aktivnosti koje uključuju digitalnu imovinu.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.