hkma

Centralna banka Hong Konga upozorava na kripto kompanije koje u svom imenu koriste riječ banka

 

HKMA je saopštila da sredstva data nelicenciranim “kripto bankama” nisu zaštićena regionalnom šemom zaštite depozita.

Monetarna uprava Hong Konga (HKMA) izdala je upozorenje korisnicima da kripto kompanije koje se predstavljaju kao banke i koriste bankarsku terminologiju mogu kršiti zakone o bankama u regionu.

U saopštenju za javnost, HKMA je rekla da korištenje određenih bankarskih termina može obmanuti javnost, navodeći korisnike da misle da su te kripto firme ovlaštene banke u Hong Kongu. Međutim, centralna banka je istakla da je prema zakonima o bankama u regionu, samo licenciranim institucijama dozvoljeno da obavljaju bankarske poslove ili poslove primanja depozita u Hong Kongu.

Centralna banka je upozorila javnost da firme koje sebe opisuju riječima poput “kripto banka”, “banka digitalnih sredstava” i “banka kripto imovine” ili tvrde da nude bankarske usluge ili bankovne račune možda krše zakon.

Prema HKMA, osim ovlaštenih institucija, nezakonito je da lica ili preduzeća koriste riječ banka u nazivu ili opisima svojih kompanija. Osim toga, kršenje zakona je i omogućavanje uzimanja depozita bez odgovarajuće dozvole.

HKMA je podsjetila javnost da kripto firme, koje nisu banke, nisu pod nadzorom centralne banke. To znači da sredstva plasirana u takozvane “kripto banke” nisu zaštićena regionalnom šemom zaštite depozita.

Hong Kong se nedavno obračunao s prekršiocima svojih zakona o licenciranju. Dana 15. septembra, regionalna Komisija za vrijednosne papire i fjučerse (SFC) izdala je upozorenje protiv kripto berze JPEX zbog navodnog promovisanja svojih proizvoda i usluga u Hong Kongu bez obezbjeđene licence ili zahtjeva za nju.

Nakon upozorenja SFC-a, osoblje ove berze odjednom je nestalo sa svog štanda Token 2049 u Singapuru. Takođe je povećao svoje naknade za povlačenje Tethera, potez koji je pokušao da obeshrabri korisnike da preuzmu svoja sredstva sa berze.

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.