spot

Obim trgovanja spot Bitcoin ETF-a ruši rekord sa masivnih 7,7 milijardi dolara

 

Obim trgovanja za deset novih američkih Bitcoin ETF-ova postavio je novi rekord, više nego udvostručivši njihov prethodni maksimum od prije nekoliko dana.

Deset ETF-ova je 28. februara ostvarilo obim trgovanja od 7,69 milijardi dolara, prema podacima koje je na X objavio analitičar Bloomberg ETF-a James Seyffart.

Prethodni rekord iznosio je 4,66 milijardi dolara u obimu koji je viđen na dan pokretanja fonda 11. januara.

BlackRock-ov iShares Bitcoin ETF (IBIT) zauzimao je 43,5% ukupnog iznosa – sa 3,35 milijardi dolara u obima trgovanja i udvostručivši prethodni dnevni rekord.

To je takođe otprilike obim trgovanja svih deset ETF-ova koji su vidjeli dan ranije, 27. februara.
Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) – drugoplasirani za taj dan – imao je 1,86 milijardi dolara obima trgovanja.

Fidelity Wise Origin Bitcoin Fund (FBTC) zauzeo je treće mjesto sa 1,44 milijarde dolara – što je udvostručilo svoj rekord obima. Kombinovane količine GBTC-a i FBTC-a čine oko 43% ukupnog obima.

Trebalo je samo pola dana trgovanja da devet novih ETF-ova – osim Grayscale-ovog – nadmaši svoj prethodni rekord, napisao je analitičar Bloomberga Eric Balchunas u postu od 28. februara.

Udvostručili su taj rekord obima sa oko 5,8 milijardi dolara do kraja trgovanja, napisao je Balchunas u kasnijoj objavi.

„Ukupan broj trgovanja je takođe bio duplo veći, preko pola miliona pojedinačnih trgovanja“, dodao je on.

Balchunas je dodao da su mu market mejkeri rekli da je obim uglavnom „prirodna potražnja“ u odnosu na algoritamski ili arbitražni obim trgovanja, kako je on ranije špekulisao.

Dan rekordnog obima dolazi kada je Bitcoin ojačao preko 10% na dvogodišnji maksimum od 64.000 dolara.

Povukao se na čak 60.000 dolara, ali se blago oporavio i trgovao iznad 62.000 dolara u vrijeme objavljivanja, prema Cointelegraph Markets Pro.

U međuvremenu, GBTC je 28. februara ostvario 216,4 miliona dolara neto odliva, prema preliminarnim podacima Farside Investors. To je najveći dan odliva fonda od 220,7 miliona dolara 30. januara i rekord do sada za februar.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.