trading

Bitcoin ETF-ovi su se počeli trgovati na Cboe, NYSE Arca i Nasdaq-u

 

Dionice Bitcoin ETF-a koje nudi BlackRock porasle su za otprilike 22% u nekim aktivnostima prije tržišta i trguju se po cijeni od 28,64 USD u vrijeme objavljivanja ovog teksta.
Nakon značajnog odobrenja od strane Komisije za vrijednosne papire i berze Sjedinjenih Država 10. januara, dionice nekoliko bitcoina fondova kojima se trguje na berzi (ETF) su počeli da debituju na berzama.

Od 14:45 po UTC 11. januara, podaci sa Cboe BZX berze pokazali su da se dionice Bitcoin ETF-a iz ARK 21Shares trguju po 50,18 dolara pod oznakom ARKB, onima iz Invesco Galaxy po 49,59 dolara pod BTCO, WisdomTree po cijeni ispod 52,13 dolara BTCW, Fidelity za 44,40 USD pod FBTC-om i Franklin Temple za 28,48 USD pod EZBC-om. Spot BTC ETF koji nudi VanEck, pod oznakom HODL, nije izgledao aktivan u vrijeme objavljivanja, ali je postavljen za početnu cijenu od 54,92 dolara.

Na Nasdaq berzi, dionice Valkyrie Bitcoin fonda pod oznakom BRRR počele su da se trguju na pre-tržištu za otprilike 20 dolara prije nego što su pale na 14,10 dolara u vrijeme objavljivanja teksta. Dionice iShares Bitcoin Trusta — koje nudi najveći svjetski menadžer imovine, BlackRock — u okviru IBIT-a takođe su porasle za otprilike 22% u nekim aktivnostima prije tržišta, trgovajući se po 28,64 dolara u vrijeme objavljivanja.

Spot Bitcoin ETF koji nudi Grayscale Investments – jedna od ponuda koja je vjerovatno doprinijela odobrenju SEC-a za investiciona sredstva – otvorila se po cijeni od 42,25 USD u okviru GBTC-a na njujorškoj berzi Arca, popevši se na 42,97 USD u vrijeme objavljivanja. Dionice Bitwise Bitcoin Trusta počele su da se trguju po cijeni od 26,80 USD pod BITB-om, a Hashdex Bitcoin Futures ETF, koji takođe drži spot BTC nakon odobrenja SEC-a, otvoren je na 60,00 USD pod oznakom DEFI.

trading1

Cboe BZX Exchange je 11. januara odobrio Bitcoin ETF liste prije bilo kakve riječi SEC-a, a kasnije je izdao pisma u kojima se navodi da je berza povukla odobrenje. SEC je kasnije objavio obavještenje u kojem najavljuje potpuno regulatorno odobrenje za spot BTC ETF-ove od strane 11 menadžera sredstava na Nasdaq, Cboe BZX i NYSE Arca.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.