mjenjacnica

Prihodi kripto berzi porasli su 600% kako bi zasjenili NYSE i Nasdaq

Globalni prihodi od trgovanja koje generišu berze kriptovaluta dostigli su 24,3 milijarde dolara u 2021. i premašili su ukupan prihod tradicionalnih berzi kao što su Njujorška berza i Nasdaq po prvi put u istoriji, navodi se u izveštaju koji je objavila konsultantska kuća za finansijske usluge Opimas.

U izvještaju se procjenjuje da je prihod na kripto berzama porastao sedam puta u odnosu na 3,4 milijarde dolara u prodaji zabilježenih 2020. i bio je 60% veći od otprilike 15,2 milijarde dolara koje su donijele tradicionalne berze vrijednosnih papira.

“Ovo je priličan pomak u odnosu na samo godinu dana ranije, kada su tradicionalne berze imale prihode četiri puta veće od berzi u kripto svijetu”, napisala je Suzannah Balluffi, analitičarka Opimasa koja pokriva industriju digitalnih sredstava. “Stara, poštovana imena poput Njujorške berze, Nasdaqa, Deutsche Borsea i CME-a su ostavljena u prašini od strane kripto startapa Binance i Coinbase.”

Najveći dobitnik eksplozivnog rasta prihoda od trgovanja kriptovalutama je Binance Holdings, koji je povećao svoj udio u obimu trgovanja kriptovalutama na promptnom tržištu sa 49% u 2020. na 69% jer je prošle godine zaradio procijenjenih 14,6 milijardi dolara na naknadama za trgovanje.

Coinbase Global, jedina velika kripto berza kojom se javno trguje, prijavila je ukupan prihod od 7,8 milijardi dolara u 2021. godini, u odnosu na 1,3 milijarde dolara u 2020. Opimas je procijenio prihode drugih kripto berzi koristeći javno dostupne podatke o obimau trgovanja i naknadama. Veće prihode od Coinbasea prošle godine imala je samo Intercontinental Exchange, koja posjeduje NYSE i London Stock Exchange Group, dok Opimas procjenjuje da su prihodi Binancea nadmašili prihode svake tradicionalne berze.

Ovaj eksplozivni rast dolazi u pozadini pojačanog nadzora regulatora, nakon nedavne izvršne naredbe predsjednika Joea Bidena koja je naložila saveznim odjelima i agencijama da daju preporuke za nadzor industrije digitalne imovine.

Predsjedavajući Komisije za vrijednosne papire i berze Gary Gensler rekao je za MarketWatch u februarskom intervjuu da će jačanje regulative o razmjeni kriptovaluta biti glavni prioritet za agenciju u mjesecima i godinama koje dolaze.

On je napomenuo da se velika većina kripto trgovina dešava na centralizovanim berzama i da je „aktivnost centralizovana na tim platformama, potrebna im je zaštita investitora, integritet tržišta i pravila protiv manipulacije“ koja regulišu tržišta za drugu finansijsku imovinu.

SEC ima mandat da nadgleda razmjene vrijednosnih papira, ali ne i mjesta gdje se trguje robom ili drugom imovinom. Coinbase i druge berze tvrde da digitalna imovina kao što su bitcoin, eter i desetine drugih tokena koje nude nisu vrijednosni papiri i stoga ne podliježu nadzoru.

Gensler je, međutim, tvrdio da je malo vjerovatno da ništa od digitalnih sredstava kojima se trguje na ovim platformama nije hartija od vrijednosti. Na nedavnom saslušanju u američkom Senatu, Gensler je požalio da Coinbase nije registrovan kod SEC-a kao berza vrijednosnih papira, “iako imaju desetine tokena koji mogu biti vrijednosni papiri”.

Agresivna regulacija berzi vrijednosnih papira dovela je do promjene poslovnih modela na mjestima poput NYSE, navodi se u izvještaju Opimas. Pravilo iz 2005. koje je implementirao SEC, na primjer, zahtijevalo je da berze preuzmu obavezu najboljeg izvršenja, što često znači pronalaženje najniže moguće cijene za kupce. To pravilo je izvršilo pritisak na naknade za trgovanje i navelo berze da traže druge prihode, kao što su naknade plaćene za podatke o tržištu.

U izvještaju se tvrdi da je regulatorni rizik jedan od najvažnijih s kojima se suočava industrija razmjene digitalne imovine i da će ove kompanije imati koristi od proaktivnog pristupa regulaciji.

“Kada je riječ o usklađenosti, kripto kompanije će se suočiti s izborom: raditi s regulatorima ili nastaviti borbu protiv njih”, napisao je Balluffi. “Potonja strategija je rezultirala velikim finansijskim kaznama i gubitkom tržišnog udjela, a vidimo da se razmjene kreću prema bivšim, kao što su Binance i Bitmax.”

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.