sec

SEC navodno provjerava proizvode kripto pozajmica

Navodno, glavna zabrinutost SEC-a leži u visokim godišnjim ponudama kripto platformi za pozajmljivanje, koje se često smatraju značajno višim nego kod većine banaka.

Američka komisija za hartije od vrijednosti navodno provjerava neke od proizvoda sa pozajmljivanje sa visokom dobiti, a koje nude Gemini, Celsius Network i Voyager Digital.

Prema izvještaju objavljenom od strane Bloomberga, SEC provodi istragu o uslugama pozajmljivanja kripto sredstava. Glavni fokus ove istrage je navodno oko toga da li se usluge kripto pozajmljivanja mogu smatrati vrijednosnim papirima, a samim tim moraju biti registrovane kod komisije.. Gemini i Celsius nisu odmah odgovarali na upit za komentar.

Navodno, glavna zabrinutost SEC-a leži u visokim godišnjim ponudama kripto platformi za pozajmljivanje, koje se često smatraju značajno višim nego kod većine banaka. Kamatne stope koje nude platforme za kripto pozajmice, kreću se od 3% do 18%, dok tradicionalne banke za račune štednje nude čak i manje od 0,1%.

Štedni računi banaka su osigurani od strane Federal Deposit Insurance Corporation, što znači da su investitori zaštićeni od krađe i problema uzrokovanih od strane banke. Međutim, kripto platforme za pozajmljivanje, pozajmljuju korisnicima digitalna sredstva drugih investitora, koji, prema SEC-u, podižu zabrinutost oko zaštite investitora. Važno je naglasiti da SEC nije optužio ni jednu kompaniju da je učinila nešto pogrešno.

Kripto berze se suočavaju sa regulatornim nametima u Americi, još od septembra 2021. godine. Državni regulatori iz New Jersey-a i Teksasa su izdali naloge za zapljenu i prekid, protiv Celsius Network-a.

U oktobru 2021. godine, kancelarija okružnog tužioca države New York, se okomila na Celsius i BlockFi, naredivši ima da ukinu svoje usluge. Kancelarija okružnog tužioca je optužila ove platforme i izdala nalog za zapljenu i prekid pružanja usluga. Coinbase, vodeća američka kripto berza, je morala da ugasi svoj program za pozajmljivanje kripto proizvda, čak i prije nego što su počeli pružati ove usluge, pod prijetnjom tužbom od strane SEC-a.

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.