kripto banke

Kripto banke – zašto i šta očekivati

Nakon godina posmatranja sa strane, tradicionalne banke poput Commonwealth banke poduzele su korake kako bi klijentima ponudile mogućnost kupovine, prodaje i držanja kripto imovine. Kao što se kaže – ovo je dobro za kripto. Tradicionalni bankarski gigant „otvaranje” za digitalnu imovinu može biti samo dobra stvar za njihovo usvajanje. I obrnuto je tačno.

Kripto berze, poput Krakena, takođe mogu postati banke. Zapravo, u SAD-u Kraken se priprema za pokretanje vlastite banke nakon što je 2020. godine kao prva kripto berza dobila bankovnu povelju posebne namjene (SPDI). Ova povelja će omogućiti Krakenu da lansira prve digitalne tradicionalne i kriptobankarske proizvode, za kriptovalute predstavljene kao građane prvog reda.

Ova vijest može prirodno pokrenuti neka pitanja s obzirom na to da se kriptovaluta naširoko smatra pobijanjem centralizovane prirode financija. Iako je originalna vizija Bitcoina imala za cilj mnoge konvencije tradicionalnih finansija, kao što je devalvacija fiat valute i centralizovana priroda finansijskih institucija, to ne znači da su sve banke suprotne kriptovaluti.

Za mnoge stvari će nam trebati institucije slične bankama u našim životima. Čuvanje digitalizovane valute (blockchain ili fiat) je od vitalnog značaja za nesmetano funkcionisanje svake ekonomije. Mogućnost lakog i bezbjednog pristupa uskladištenim sredstvima za transakcije je još jedan stub opšteg ekonomskog zdravlja.

Kriptobanka“ će gotovo sigurno ponuditi ove osnovne tradicionalne bankarske usluge. Kad je u pitanju šta bi još mogli donijeti, postaje zaista zanimljivo. One se fundamentalno razlikuju od sadašnjih banaka jer su izgrađene na najmodernijoj tehnologiji i imaju modernu misiju. Za Kraken banku, to je promovisanje usvajanja digitalne imovine za finansijsku slobodu.

Kripto banke će sjediti na spoju između industrije kriptovaluta koja se stalno širi i globalnog sektora finansijskih usluga vrijednog gotovo 10 biliona dolara. Oni će postati pouzdani mostovi između kripto ekonomije budućnosti i današnjeg postojećeg finansijskog ekosistema.

To znači financijske proizvode koji imaju smisla za investitore u kriptovalute. Trenutno nije lako neprimjetno pretvoriti gotovinu u kriptovalute ili platiti digitalnom imovinom. Korištenje marže na digitalnu imovinu je takođe teško. Ova situacija ne mora biti slučaj i odraz je prostora digitalne imovine kojem nedostaju obrazovane kreditne institucije, poput kripto banke.

S vremenom smo mogli vidjeti kako kripto banke počinju stvarno izazivati ​​neke od osnova onoga što očekujemo od banaka. Naknade za usluge bankovnog transfera mogle bi se dramatično smanjiti, veći povrat se može postići kroz ulaganje nego jednostavno prikupljanje kamata. Način na koji tradicionalne banke unovčavaju svoje usluge decenijama je bio neupitan (sa izuzetkom naknada za bankomat), biće fascinantno vidjeti kako one i javnost reaguju na drugačiji model.

Čak i ako niste zainteresovani za digitalnu imovinu, trebali biste biti uzbuđeni zbog mogućnosti konkurencije u tradicionalnom bankarskom prostoru. Pogotovo kada se ta konkurencija može finansirati na potpuno različite načine u odnosu na status quo – Kraken banka neće koristiti bankarstvo s frakcijskim rezervama. To znači da stari sistem održavanja samo malog dijela ukupnog bilansa stanja, a zatim pozajmljivanja nije u priručniku Kraken banke.

Rizici nesolventnosti tradicionalnog bankarstva su ono što je 2008. godinu učinilo tako štetnom po reputaciju za njih. Na normalnom konkurentnom tržištu, očekivali biste da vidite izazivače koji se bave problemom. Prošlo je neko vrijeme, ali izgleda da ovo konačno dolazi preko kripto banaka.

Ova godina, 2022. je odveć bila „divlja vožnja“ u finansijama. Sada ćemo početi da uviđamo mnogo nevidjivih granica između„tradicionalnih” i „modernih” finansija. Velike četiri banke konačno nude pristup digitalnoj imovini, a mjenjačnice kriptovaluta postaju banke.

Po prvi put u finansijama nakon nekoliko decenija postoji ozbiljna, koordinisana konkurencija statusu quo. Možda to nije decentralizovani san Satoshia Nakamota, ali je važan korak u pravom smjeru.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.