Commonwealth bank

Commonwealth Bank će prva ponuditi trgovanje kriptovalutama od četiri glavne banke u Australiji

Commonwealth Bank će omogućiti svojim klijentima da kupuju i prodaju kriptovalute preko svoje aplikacije, što je prvi potez te vrste od strane velike australijske banke.

Najveća australijska banka objavila je u srijedu da se udružila sa američkom berzom kriptovaluta Gemini i firmom za analizu blokova Chainalysis kako bi ponudila uslugu korisnicima aplikacije CommBank, koji ima preko 6,5 miliona.

Kupci će moći da kupe do 10 kripto sredstava uključujući Bitcoin, Ethereum i Litecoin.

Banka će sprovesti pilot istraživanje u narednih nekoliko sedmica, uoči šireg lansiranja 2022. godine. „Vjerujemo da možemo da odigramo važnu ulogu u kripto-trgovini kako bismo odgovorili na ono što su očigledno rastuće potrebe kupaca i obezbijedili sposobnost, sigurnost i povjerenje u platformu za kripto trgovinu“, rekao je izvršni direktor CBA Matt Comyn u svojoj izjavi.

Banka je saopštila da je istraživanje o njenim klijentima otkrilo da su mnogi ili izrazili interesovanje za kripto imovinu ili su već trgovali kriptovalutama putem berzi.

„Kupci su izrazili zabrinutost u vezi sa nekim od kripto usluga na današnjem tržištu, uključujući trenje u korištenju treće strana prilikom razmjene, rizik od prevare i nedostatak povjerenja u neke nove provajdere. Zato ovo vidimo kao priliku da našim klijentima pružimo pouzdano i sigurno iskustvo“, rekao je Comyn.

Dr Dimitrios Salampasis, predavač o finteč liderstvu i preduzetništvu na Swinburne Business School, rekao je da nije iznenađen što je CBA ušao u polje kriptovaluta.

Rekao je da banka pokušava da dobije prednost prvog pokretača u Australiji i da se nada da će to donijeti više legitimiteta prostoru kriptovaluta.

„S obzirom da ovo dolazi od sistemske i najveće banke u Australiji, to je definitivno potez koji će mnogo toga promeniti“, rekao je on.

„I nadamo se da će to donijeti legitimitet, donijeti dalju harmonizaciju, podstaći dalju regulativu i takođe minimizirati debanking, što je bila velika muka posebno za sve kripto startapove .

Debanking je mjesto gdje finansijske institucije odbijaju da ponude usluge preduzećima u Australiji.
Izvještaj izabranog odbora Senata o finteč uslugama u Australiji, koji je podnesen ovog mjeseca, navodi nekoliko kripto biznisa koje su odbile desetine finansijskih institucija u Australiji, kao što je na primjer berza Bitcoin Babe.

Odbor kojim je predsjedavao liberalni senator Andrew Bragg, preporučio je vladi da reguliše sektor kako bi mu se omogućilo da u potpunosti funkcioniše u Australiji, uključujući režim tržišnog licenciranja za razmjenu digitalnih valuta i da vlada razvije jasan proces za preduzeća koja će se baviti debankingom.

Salampasis je rekao da će izvještaj odbora, zajedno sa postepenim prelaskom CBA u sektor, vjerovatno podstaći regulaciju kriptovaluta u Australiji.

„Mora postojati regulativa, moraju postojati odredbe, posebno u vezi sa čuvanjem i posebno u vezi sa licenciranjem“, rekao je on.

“Vjerujem da Australija ima priliku koja se pruža jednom u životu da postane lider u kriptu i zaista pokrene kompletan regulatorni okvir oko kriptovaluta.”

„Predugo su banke odbacivale kriptovalute kao nelegitiman zahtjev. Zadovoljan sam što se situacija okreće, jer se digitalna imovina uvodi u glavne tokove“, rekao je on.

„Sada banke usvajaju kriptovalute i trebalo bi da prestanu da ‘debankiraju’ vrijedne Australijance.

CBA je saopštila odboru da „nema politiku“ u vezi sa debankingom zbog „konkurentskih ili tržišnih faktora“, ali kada donosimo odluku o kreditiranju novih klijenata, „mi uzimamo u obzir niz razmatranja rizika, uključujući odredbe i uslove, bilo koju dokumentaciju o zajmu i moguće odredbe obezbjeđenja.”

Upozorenje

Ovaj članak predstavlja mišljenje pisca, koji se možda ne slaže sa stavom „zvanične“ preporuke ove vrhunske savjetodavne usluge. Dovođenje u pitanje teze o investiranju – čak i jedne – pomaže nam svima da kritički razmišljamo o ulaganju i donosimo odluke koje nam pomažu da postanemo pametniji, srećniji i bogatiji.